Postimehe ajakirjanikke ei lubatud Bekaa orgu

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bekaa org Liibanonis
Bekaa org Liibanonis Foto: Raigo Pajula

Liibanoni sisejulgeolekujõud, kes olid andnud lubaduse eskortida Postimehe ajakirjanik ja fotograaf Bekaa orgu Majdel Anjari külla, kus toimunud ja toimumas enamik operatsioone kadunud eestlaste ning nende röövijate leidmiseks, viimasel hetkel ikkagi keelasid sõidu.

Kõik oli korraldatud, istusime juba koos hambuni relvastatud politseinikega autodesse, siis tuli käsk operatsioon ära jätta.

«See on teie enda julgeoleku pärast,» laiutas major Jospeh Moussalah käsi, «keegi näeb sisejulgeoleku autot, näeb, et keegi teeb autost pilte ja siis võidakse teid tulistada.» Naljakas on see, et kuigi suured ülemused olid loa andnud, siis just madalama astme komandörid, kes pidid ise meiega kaasa sõitma, keeldusid minemast. «Me ei saa teie eest vastutust võtta,» kõlasid fraasid.

Arvestades seda, kuidas Liibanonis asjad venivad, kus igat sammu tuleb oodata mitu tundi, kus igat asja on vaja kooskõlastada kümnes eri kohas ja kõik ootavad ülemuste lubasid, võib ka praegu ainult oletada, kas Bekaasse minemise keelu taga oli reaalne oht või lihtsalt viitsimatus (on ju laupäev, äkki politseinikud ei tahtnud lihtsalt puhkepäeval kuhugi kaugele sõita).

Täiesti tõenäoline on ka võimalus, et viimasel hetkel jäi ikkagi kellegi kooskõlastus puudu. Sest kui Liibanonis keegi lubab, et tule laupäeval kell 12 julgeolekujõudude peakorterisse ja siis viime sind Majdel Anjari operatsiooni vaatama, ei tähenda mingil juhul seda, et tegelikult on ka asi kokku lepitud ja organiseeritud. See tähendab lihtsalt seda, et tuled kohale ja ootad, kui alles hakatakse organiseerima ja telefonikõnesid tegema.

Laupäevase seisuga on info kadunud eestlaste kohta sama. Neli röövlit on tabatud, ülejäänud röövleid otsitakse, nagu otsitakse ka röövitud rattureid.

Hommikul levis kuulujutt, et röövijateks võisid hoopis olla Süüria jõudude palgatud agendid. Oletatavasti jälgisid  Süüria jõud eestlasi juba Süürias (et miks nad seal Süüria piiri ääres matkavad ja pilte teevad) ning siis järgnesid neile Liibanoni, kus nad rööviti. Liibanoni julgeolekujõud lükkasid aga selle versiooni ümber: «See on kuulujutt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles