Anvelt: jääb mulje, et nõudmised on esitatud

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Postimees

Julgeolekueksperdi Andres Anvelti hinnangul jääb Youtube’i videost mulje, et Eesti ratturite röövijad on oma nõudmised esitanud ja nüüd üritatakse otsustajaid video abil survestada.

«Seal on sõnum sees. Tasub tähele panna, kelle poole pöördutakse ja öeldakse, et täita nõudmised – jääb mulje, et need on esitatud,» sõnas Anvelt. «Videost jääb konkreetne mulje, et nimetatud inimesed on kursis, kuid et midagi toimunud pole, tehti avalik pöördumine, et läbi avalikkuse laiemalt survestada.»

Anvelti hinnangul pole Eestit videos mainitud, kuna Eestil pole midagi teha, sest meie ei suuda protsesse mõjutada ja esitatud nõudmisi täita.

«Jääb kehtima arvamus, et röövi objektiks polnud eestlased, vaid läänemaailma esindajad,» sõnas ta.

Anvelt oli kindel, et kui nõudmised on esitatud, pole tegemist raha küsimisega, vaid millegi poliitilise, nagu näiteks kellegi vabastamise või millegi muu taolisega.

 Just poliitiline nõudmine võib olla ka põhjuseks, miks röövijad nõudmist avalikuks ei tee.

«Kui küsimus oleks rahas, siis see oleks teada,» nentis ta. «Ma võin oletada, et seda nõudmist saavad lahendada nimetatud isikud ja seda ei taheta avalikult öelda, kuna see võiks kaasa tuua rahvusvahelise reaktsiooni. Video abil püütakse otsustajaid mõjutada, et tekiks avalik huvi.»

Samuti uskus Anvelt, et Eesti välisminister ja välisministeerium on nõudmistest teadlikud, kuid otsustatud on avalikkusele nendest mitte rääkida.

«Tahaks loota, et Paeti mitmekordsed viisiidid sinna on olnud sisulised, lihtsalt nõudmiste teadmine pole avalikkusele ette nähtud,» selgitas ta.

Anvelt tõstis videost esile ka, et röövitud ei maininud Süüriat, mida on mitmel korral röövitute asupaigana mainitud, kuid mainiti Prantsusmaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles