Kelam: Euroopa energiapartnerlus Venemaaga on osutunud strateegiliseks valearvestuseks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Parlamendi avaistungil sõna võtnud Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide fraktsiooni (ERP-ED) liige Tunne Kelam kutsus gaasikriisist tabatud Euroopat üles keskenduma täie tõsidusega alternatiivsete energiavarustajate leidmisele.


«Eesistujamaa Tšehhi jõupingutused gaasikriisi vahendamisel on kõigiti kiiduväärsed. Kuid Euroopa jaoks pole ühe kriisi teise järel vahendamine lahendus. Euroopa ei saa jääda lapsehoidja rolli, kes tegeleb

enfant terrible

'iga,» ütles Kelam oma sõnavõtus parlamendi täiskogul.

«Üks on selge: lootused vastastikku kasulikule strateegilisele liidule Venemaa kui usaldusväärse energiatarnijaga on osutunud strateegiliseks valearvestuseks,» väitis kõneleja.

Kelami sõnul peitub käesoleva kriisi põhjus mitte Ukrainas, vaid Gazpromi enese sisekriisis, mille tulemusena see Vene välispoliitika buldooseriks muundatud kompanii pole suutnud võetud kohustusi täita.

«Viimase kaheksa aasta jooksul on Gazpromi gaasitootmine stagneerunud, püsides samal tasemel. See on tüüpiline tagajärg, mille toob kaasa riigi poliitilise kontrolli kehtestamine tootmise üle,» tõdes ERP-ED saadik.

Kelami arvates on olukord, kus võlgades ja gaasitootmise edasise arendamisega maha jäänud Gazprom ei suuda rahuldada ühtaegu sisemist ja välist nõudlust, inspireerinud tõenäoliselt peaminister Putinit osutama Ukrainale kui patuoinale, et poliitilise kriisiga viia tähelepanu Venemaa siseraskustelt kõrvale.

Selliste kriiside algatamine osutab taas Venemaa praeguse juhtkonna kui strateegiliste partnerite ebausaldatavusele.

«Antud olukorras on Euroopa Liidul veelgi olulisem keskenduda maksimaalse tõsidusega alternatiivsete energiaallikate ning energiaga varustajate leidmisele,» sõnas Kelam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles