Märt Ringmaa kaitsja põrmustas süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Urmas Simon (vasakul) ütles eile peetud kaitsekõnes, et kuna kõik kahtlustused tuleb tõlgendada süüdistatava kasuks, peab kohus Märt Ringmaa õigeks mõistma.
Vandeadvokaat Urmas Simon (vasakul) ütles eile peetud kaitsekõnes, et kuna kõik kahtlustused tuleb tõlgendada süüdistatava kasuks, peab kohus Märt Ringmaa õigeks mõistma. Foto: Peeter Langovits

Väidetava pommimehe Märt Ringmaa kaitsja vandeadvokaat Urmas Simon lahkas eile ja üleeile Harju maakohtus üksipulgi Ringmaa süüdistust ja leidis, et tema kaitsealune on süütu mees.



«Süüdistus ei saa rajaneda süüdistaja siseveendumusel, vaid tõenditel,» nentis vandeadvokaat Urmas Simon ning põrmustas ükshaaval kõik otsesed ja kaudsed tõendid, mis prokurör Margus Kurmi väitel kinnitavad Ringmaa süüd 11 pommiplahvatuse korraldamises.



Eriti karmi hinnangu andis Simon kaitsepolitseinike ja ekspertide tööle, süüdistades esimesi lohakuses, ebatäpsuses, kunstlike tõendite loomises, võltsimises, asitõendite kaotamises ja veel paljus muus, eksperte aga ebapädevuses ja rumaluses.



«Fakt on see, et kaitsepolitseis kaovad asitõendid nagu kevadine lumi ja tekivad juurde nagu seened metsas,» nentis Simon. «Süüdistusakt kubiseb faktivigadest, ekspertiisiarvamused on vastuolus. Kohtutoimik näitab ekspertide taset. Kui võrrelda seda Ringmaa teadmistega keemiast, mis oli tema lemmikaine, tahaks küsida: kes on siis targem kui 5.b?»



Analüüsides Ringmaale süüks pandavaid kuriteoepisoode, ründas Simon eksperte, naeruvääristades nende teadmisi. Kaitsja lõpetas kõne tõdemusega, et kuna kõik kahtlustused tuleb tõlgendada süüdistatava kasuks, peab kohus Ringmaa kõigis talle süüks pandud kuriteoepisoodides õigeks mõistma.



«Ringmaale on esitatud põhjendamata süüdistus ja nüüd ripub sellest inimese saatus,» lõpetas kaitsja oma kõne.



Prokurör Kurm nentis, et tal oli Simonit kuulates tunne, nagu oleks ta sattunud Antiik-Rooma, kus isegi ühe sidesõnaga eksimine lõpeb protsessi kaotamisega.



«Kuna kaitsja jutt oli ootamatu ja alatu, pean süüdistuskõne asemel kaitsekõne, sest Simoni sõnul on ju kõik Ringmaa asja menetlenud kaitsepolitseinikud ja ka prokurör kurjategijad,» alustas Kurm.



Kurm möönis, et menetlejad on kümme aastat kestnud uurimise ajal ka tõesti eksinud ja teinud vigu, mis on kahetsusväärne, ent sellele vaatamata pole nende ja ekspertide aus töö ära teeninud nii pikka, mõnitavat ja ironiseerivat tähenärimist, nagu esitas Simon.



Prokuröri sõnul on kaitse ise tõendeid analüüsides vassinud ja valetanud ega ole DNA olemusest aru saanud, kuigi ekspert Anu Aaspõllu on seda kohtus neli-viis korda selgitanud.


Simoni sõnul pole ta midagi välja mõelnud, vaid toetus kohtuistungite protokollile. Sedasama kinnitas ka Kurm.



Eilse kohtupäeva lõpetas süüdistatav Ringmaa viimane sõna. Mees alustas sellest, et nii ebavõrdset kohtuprotsessi nagu tema oma pole enne nähtud, sest ühel pool on kaitsepolitsei ja noor erudeeritud prokurör, teisel pool aga tema, hallipäine pensionär, ning talle riigi poolt määratud kaitsja.



«See siin on nagu härjavõitlus, kus härjal on veel silmad ka kinni seotud,» lausus Ringmaa. «Ma pole oma vastas istuvale härrasmehele Kurmile võrdne vastane.»



Ringmaa ütles, et ta on süütu ja tuleb õigeks mõista.



Harju maakohus kuulutab Ringmaa asjas otsuse välja 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles