Kosovo tähistab vabariigi esimest aastapäeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovos tähistatakse esimest iseseisvuspäeva.
Kosovos tähistatakse esimest iseseisvuspäeva. Foto: AP / Scanpix

Täpselt aasta tagasi kuulutas Kosovo ühepoolselt välja iseseisvuse. Tänaseks on üle poolesaja ÜRO liikmesriigi ja suurem osa euroliidu liikmesmaadest riigi suveräänsust tunnustanud.


«Ameerika rahva nimel õnnitlen ma teid ja Kosovo elanikke ajaloolise iseseisvusdeklaratsiooni aastapäeva puhul,» seisis USA presidendi Barack Obama saadetud kirjas Kosovo presidendile Fatmir Sejdiule, vahendas AFP.

Ühendriikide riigipea õnnitles noore riigi võime esimese aastapäeva puhul ja avaldas toetust mitmerahvuselisele, sõltumatule ja demokraatlikule Kosovole.

Ka Euroopa Liidu riigipead õnnitlesid oma kolleegi ajaloolise päeva puhul.

«Olukord Kosovos on viimase aasta jooksul jäänud stabiilseks,» ütles Euroopa Liidu erisaadik Kosovos Pieter Feith, kes siiski hoiatas, et olukord riigis on endiselt habras.

Kosovo albaanlased on valjuhäälselt avaldanud meelt Euroopa Liidu politsei- ja justiitsmissiooni EULEX vastu, mis nende hinnangul võimaldab serblastel asuda noort riiki tükeldama.

Seni puudub Kosovol kontroll hinnanguliselt 15 protsendi üle Kosovo territooriumist, kus elab 200 000 serblast. Serbia on püüdnud nendel aladel luua võimuorganeid, kuid Kosovo, ÜRO ja ELi esindajad on seisnud sellele vastu.

Serbia lähim liitlane Venemaa nõuab Kosovo iseseisvusdeklaratsiooni tühistamist ja läbirääkimiste juurde naasmist.

Serbia välisministri Vuk Jeremići sõnul pole Kosovo iseseisvuspäeval Belgradi jaoks vähimatki tähtsust.

«Ma olen veendunud, et lähitulevikus ei mäleta keegi seda tähtpäeva,» lisas Jeremić, kelle seisukohta jagas ka president Boris Tadić.

«Kõigile on selge, et Kosovo pole riik,» kinnitas Tadić, kes rõhutas, et Serbia ei tunnusta kunagi Kosovo iseseisvust, sest Priština kuulutas end Serbiast sõltumatuks ebaseaduslikult.

Kokku on iseseisvat Kosovot tunnustanud 54 riiki, sealhulgas ka USA, Euroopa suurriigid ja Eesti. Kosovo suveräänsust on tunnustanud ka Hiina Vabariik ehk Taiwan, kelle liitumisavalduse on ÜRO korduvalt tagasi lükanud.

Euroliidu 27 liikmesriigist on Kosovo iseseisvust tunnustanud 22 riiki. Seni pole valdavalt albaanlastega asustatud riiki tunnustanud Hispaania, Kreeka, Küpros, Rumeenia, Slovakkia, kes kardavad, et nende separatistid saavad Kosovo tegudest innustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles