Vseviov kardab demokraatia lörtsimist

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsioon.
Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsioon. Foto: Urmas Nemvalts

Eesti Kunstikadeemia professor ja Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsiooni ühe koostaja David Vseviovi sõnul on tekkinud praegu Eestis oht, et demokraata lörtsitakse ära. 


Ta tõi Kuku raadio iseseisvuspäeva saates näiteks mitmed viimase aja hääletused, mis võivad viia selleni, et tõeliselt oluliste hääletuste ajal ei tule inimesed enam valimistele.

Vseviov lisas samas, et praegu ei näe tema neid hirmuäratavaid ohte, mis olid Eestis õhus 1930. aastatel.

Eesti Ühishuvi ja Koostöö Deklaratsiooni kohta märkis Vseviov, et selle eesmärk on leppida kokku põhimõtetes, mille alusel saaks olulisi otsuseid langetada. Ta tõi näiteks, et enne iga otsust tuleks mõelda, kas see samm võib olla oht omariiklusele.

Vseviov ja ülejäänud saatekülalised - vandeadvokaat Jüri Raidla ja ettevõtja Olari Taal - leidsid, et miskipärast arvavad inimesed, et riik on midagi nendest väljaspoole jäävat.

Vseviov ütles, et inimesed peaksid oma riiki suhtuma samamoodi kui muudesse oma asjadesse. Raidla hinnangul ei aktualiseerita oma riigi tähendust, sest kena eluga ollakse harjutud.

Taal avaldas arvamust, et eelmised katsed ühiskondlikke kokkuleppeid sõlmida on mitmel põhjusel luhtunud, näiteks polud tema hinnangul aeg küps ja parteid polnud rahul, et neid juskui otsustamise juurest eemale tõrjutakse.

Deklaratsioonis on ettepanekuid nii majanduse, hariduse kui ühiskondliku elu arendamiseks. Ettevõtja Olari Taal avaldas saates ka lootust, et nii suuri kannatusi, nagu taasiseseisvumise aastad kaasa tõid, seekordne kriis endaga kaasa ei too ja viie aasta pärast on kriis unustatud.

Deklaratsioon avalikustati 16. veebruaril ja seda arutab 11. märtsil Harta Foorum. Seejärel saavad sellega liituda kõik organisatsioonid ja ka erakonnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles