Iraagi valimised möödusid vägivallata, kuid rohkete kaebustega

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valimiste märk - lilla näpp.
Iraagi valimiste märk - lilla näpp. Foto: ERIK DE CASTRO/REUTERS

Eile toimunud Iraagi valimised möödusid küll suuremate vägivallajuhtumiteta, kuid kaebusi valimiste läbiviimise kohta tuli ohtralt, kirjutab AP.


Kuigi Ühendriikide president Barack Obama õnnitles juba Iraaki hästi läbiviidud ning rahumeelselt möödunud valimiste puhul, teatasid mitmed kohapeal olnud vaatlejad valijate kaebuste kasvust.

Üheks probleemiks peeti, et sajad inimesed, võib-olla ka rohkem, olid valimisnimekirjades vahele jäetud. Belgiast pärit valimiste jälgija Afram Yakoubi sõnul ilmusid osad nimed küll keskregistris, kuid mitte valimisjaama registris.

Siiani on selgusetu, kas tegemist oli üksikjuhtumiga või laiemalt levinud probleemiga, mis peaks valimiste seaduslikkuse küsimuse alla seadma.

Siiski on teada, et valimistest võttis osa rekordarv inimesi nii valijate kui ka kandideerijate poole pealt. Ühelt poolt ei boikoteerinud sunniidid enam valimisi nagu tegid seda neli aastat tagasi, teisalt kandideeris üle 14 000 inimesed vaid 440 kohale.

Kohalike ametnike hinnangul võib teisipäeval, mil tulemused avalikustatakse palju pahameelt tekkida erinevate parteide vahel, kui tulemused pole neile meeltmööda.

Samas, mis puudutab turvalisust, oli tegemist tõenäoliselt rohkem kontrollitud valimistega, kui neli aastat tagasi. Valimispunktide lähedale paigutati mitu kontrollpunkti, kus politseinikud ja sõjaväelased valijad ükshaaval läbi otsisid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles