Maa tunni ajal elektritarbimine ei vähenenud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikutorni iluvalgustus.
Kirikutorni iluvalgustus. Foto: Küllike Rooväli.

Eesti Energia ei täheldanud laupäeval ülemaailmse Maa tunni ajal olulist elektritarbimise langust.


«Laupäeval aktsiooni ajal ei olnud märgata sellist elektritarbimise langust, mis oleks elektrisüsteemile mõju avaldanud,» ütles Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg Postimees.ee'le.

Maailma Looduse Fond (WWF) kutsus kõiki inimesi laupäeval kella 20.30-21.30 valgustust välja lülitama. Korraldajate sõnul polnud tegemist niivõrd energia kokkuhoiu aktsiooni kui sõnumi edastamisega kokkuhoiu vajadusest.

Tänaseks on selgunud, et energiat tõepoolest eriti kokku ei hoitud. Varasematel aastatel on samalaadsete aktsioonide puhul olnud juttu sellest, et elektritarbimise ootamatu hüppeline vähenemine võib suurendada keskkonna saastamist ning kahjustada elektritootmis- ja edastussüsteeme, kuid tänavu olid need küll alusetud.

Hamburg selgitas, et niisugune asi võib kõne alla tulla siis, kui elektri tarbimine väheneb kiiresti ühel ajahetkel rohkem kui 1/6 võrra. «See võib tekitada probleeme süsteemi juhtimisele. Elektrivõrgus võivad tekkida ülepinge, elektrikatkestused ja muud probleemid, sest elektritootmise võimsusi ei ole nii kiiresti ja nii suures mahus koheselt võimalik reguleerida,» selgitas Hamburg.

Ta lisas, et suuremat mõju avaldavad elektrisüsteemile muidugi suured tootmiseettevõtted, kelle tarbitavad elektrikogused on suured. Maa tunni taolised aktsioonid puudutavad aga ennekõike kodutarbijaid.

«Elektritarbimise ja loodusressursside kasutuse vähendamise aspektist on olulisem ja tõhusam pidevalt oma elektritarbimist jälgida ja seda optimeerida,» ütles Hamburg kokkuvõtteks.

Laupäevases Maa tunnis osales ka näiteks Swedbank, mis oma kontorite valgustuse tunniks ajaks välja lülitas. Tallinna linnavõimud kustutasid selleks ajaks linna iluvalgustuse, mis muidu näiteks kirikutornid öisel ajal nähtavaks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles