Õdede liit nõustus haiglate liidu kollektiivlepingu ettepanekuga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniõde.
Meditsiiniõde. Foto: SCANPIX

Eesti Õdede Liidu täna kogunenud erakorraline volikogu võttis Eesti Haiglate Liidu kollektiivlepingu ettepaneku vastu, kuid kutsus haigekassat üles tõstma õdede tunnitasu alammäära ühe euro võrra kahe aasta jooksul.

«Tegime otsuse pakutud kollektiivlepingu ettepanek vastu võtta väga raske südamega, sest selles pakutav palgatõus jääb alampalka saavate õdede ootustele alla ning ei sisenda kindlustunnet Eesti tervishoiu tuleviku suhtes,» ütles liidu volikogu aseesimees Ilme Tropp. Ta lisas, et haigekassa võiks tunnustada õdede rahumeelset läbirääkimisstiili ja tõsta nende palka rohkem kui seni lubatud.

Liidu volikogu otsuses seisab, et õdede liit on läinud läbirääkimistele sooviga «saada õdedele inimväärne tunnitasu alammäär – viis eurot tunnis». Samuti kinnitab liit, et on valmis «jagama oma üsna vaoshoitud palgatõusu soovi kahe aasta peale».

Kollektiivlepingu ettepaneku vastu võtmist põhjendas õdede liit sellega, et tunnitasu alammäära saavad õed vajavad seda eluliselt. «Kutsume üles Eesti Haigekassa nõukogu kehtestama õendustöötajatele tunnitasu alammäära 2013. aastaks 4,33 ja 2014. aastaks 4,83 eurot. See oleks kompromiss meie soovide ja meile pakutu vahel,» teatas liit.

Õdede ühendus rõhutas ka, et nende enam kui 4000 liiget ei ole kordagi streikinud, ära pole jäetud ühtegi vastuvõttu ning muuhulgas tegi liit ettepaneku riigikassa tulude suurendamiseks.

«Patsientide jaoks on kriitilise tähtsusega lõpetada praegune ebamäärane olukord tervishoiuteenuste kättesaamisel võimalikult kiiresti, seetõttu kutsume ka Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu volikogu üles meie patsientide nimel kokku leppima,» teatas liit.

Eesti Õdede Liit on arvukaim ja kõigi maakondade õdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool Eesti õeskonnast. Eesti Õdede Liitu kuuluvad nii üldõed kui kõikide õenduserialade õed: terviseõdedest pereõed ja kooliõed, kliinilise eriala õed nagu näiteks lasteõed ja koduõed, intensiiviõed, hambaraviõed, vaimse tervise õed, õde-õpetajad ning ämmaemandad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles