Psühholoogid: riik peaks koole tugispetsialistide palkamisel aitama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum.
Klassiruum. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Riik võiks senisest rohkem aidata kaasa koolidesse tugispetsialistide palkamisele, et nii ära hoida koolikiusamisjuhtumeid, leiavad koolipsühholoogid ning paljud omavalitsused.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega paneb riik näiteks koolipsühholoogide ja sotsiaalpedagoogide teenuse tellimise koolijuhi õlule ning omavalitsuse rahakotile ning kui viimasel paaril aastal pigistas riik silma kinni, kui kool õpetajate palga või õpikute soetamise rahast ka tugipersonali teenuste eest maksis, siis nüüd enam nii ei tohi, vahendab ERR Uudised.

«Kui me räägime vajadustepõhistest teenuste tagamistes, siis tegelikult võib juhtuda see, et teenuse tagamine võib muutuda pigem võimalustepõhiseks ehk kui palju on kohalikul omavalitsusel ressursse, ja teine asi, kui palju omavalitsus või kooli juht üldse seda tugispetsialistide teenust väärtustab,» ütles Eesti koolipsühholoogide ühingu juht Triin Kahre.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm ütles, et järgmise aastariigieelarvest on plaanis õppenõustamiskeskuste maakondlike keskuste täiendav toetamine – tänavuse 750 000 euro asemel uuel aastal kaks korda rohkem.

Samas näitas mullune Praxise läbi viidud keskuste rahulolu-uuring, et enim tunnevad koolid puudust just spetsialistist koolis kohapeal ja ka Kahre kinnitas, et lapsed tahavad sageli rääkida, aga õpetajate töökoormus on nende murede kuulamiseks liiga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles