Mehed tantsivad Rakveres taas järgmisel suvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene meeste tantsupidu peeti Rakveres 2006. aastal.
Esimene meeste tantsupidu peeti Rakveres 2006. aastal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tantsupõrandal ainult eesti mehed – sellist pilti saab näha järgmise aasta suvel Rakveres peetaval teisel meeste tantsupeol. Peo korraldavad ja mehed tantsima õpetavad aga naised.



13. juunil 2010 peetakse Lääne-Virumaal Rakvere staadionil teine meeste tantsupidu. Peo üldjuhi Maie Orava sõnul ajendas uut pidu korraldama eelmise edu ja toredad eesti mehed.

Kui kolme aasta eest lubasid mehed ka naised tantsima, siis seekord ei pääse jalga keerutama ükski seelikukandja.

Et tantsusammud selgeks saada, tuleb ikka neli-viis kuud harjutada, lausus Orav. Pidu peetakse Rakveres pühapäeval, mehed saabuvad linna alles reede õhtul ja seetõttu on harjutamiseks aega vähe. Harjutatakse aga naissoost juhendajate käe all ja ka korraldajad on naised.

Orava sõnul on see teadlik valik, et naised meestele peo teevad. «Ükski mees ei saa ju naisteta läbi – ema, sõbranna, kõik on naised,» ütles Orav.

Ainus meessoost tantsujuht on Märt Agu, kes tegeleb erirühmadega. Erirühmi saavad moodustada need, kes varem tantsimisega tegelenud pole. Ülejäänud mehed jagatakse vanuse järgi kaheksasse gruppi, etenduse lõpus tulevad aga kõik 2000 meest korraga tantsima.

Peo korraldamise praktilisema poolega tegelev Maie Orava poeg Madis lausus, et iseenesest on meeste tants ju väga vana. «Ajalooliselt on meestetantsud Eesti omapära, mida ümbritsevatel rahvastel polnud. Naised jäeti koju, mehed läksid kõrtsi ja tantsisid omaette, nii et naised ei näinud,» kirjeldas Madis Orav muistset pruuki.

Erinevalt eelmisest on järgmine tantsupidu temaatiline, kannab alapealkirja «Elementaalne» ning on inspireeritud algelementidest: maa, õhk, tuli ja vesi. Õhku ja tuld peetakse mehelikuks ja aktiivseks, maad ja vett naiselikuks.

Meeste tantsud
•    Teine eesti meeste tantsupidu peetakse Rakvere staadionil 13. juunil 2010. aastal
•     Antakse kaks etendust, vaadata saab ka peaproovi
•     Peole saab registreerida 15. maist 1. novembrini.
•     Ülevaatus toimub 2010. aasta märtsis-aprillis
•     Piletid tulevad müügile pool aastat enne pidu
Allikas: Virumaa Teataja

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles