Semjonov: mittekodanikke ei aita ei tsaar ega jumal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik kokkutulnuid täitis kohe ära ankeedi, milles jagati linnale isikuandmeid, selgitati oma keeleoskust ja põhjuseid, miks pole seni kodakondsuseksamit ära tehtud.
Enamik kokkutulnuid täitis kohe ära ankeedi, milles jagati linnale isikuandmeid, selgitati oma keeleoskust ja põhjuseid, miks pole seni kodakondsuseksamit ära tehtud. Foto: Lasnamäe LOV

Lasnamäe linnaosavalitsuse korraldadatud seminaril Tallinnas kinnitas Inimõiguste teabekeskuse direktor Aleksei Semjonov, et mittekodanike teemale võiks lõpuks joone alla tõmmata ning inimesed võiksid lihtsalt minna ja saada kodakondsus vastavalt Eesti seadustele. «Seda enam, et eksamid ei ole praegu eriti rasked,» märkis Semjonov.

Semjonovi hinnangul on massiline kodakondsusetus Eestis ebaseaduslik ja ebaõiglane, kuid oleks juba aeg sellest probleemist üle saada.

«Seda enam, et mitte keegi meid teiega ei aita – ei Euroopa, ei jumal, ei tsaar, ei kangelane,» märkis ta.

Semjonovi meelest on põhiline miinus inimeste jaoks kodakondsuse puudumisel see, et pole võimalust parlamenti valida. Sama puudust nimetas üritusel ka Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova. Linnaosavanema sõnul ei saa kodakondsuseta isikud mõjutada Eesti kõrgema seadusandliku organi ega valitsuse tegevust, samal ajal aga «halvendavad võimulolevad poliitikud samm-sammult rahva elujärge.»

Keskerakonna juhitud Tallinna Lasnamäe linnaosavalitsus korraldas pühapäeval Tallinnas Vene kultuuri keskuses infoseminari, kuhu kutsus osalema välismaalase passiga Eesti elanikke. Ürituse eesmärk oli organiseerijate levitatud teate järgi informeerida kodakondsuseta isikuid nende suhtes kehtivaist õiguslikest piirangutest ja täiendavatest kohustustest nii Eestis kui välismaal.

Siseministeeriumi andmeil elab just Lasnamäel ligi 20 000 kodakondsuseta isikut, mis on ligi pool Tallinnas elavaist mittekodanikest.

Vene kultuurikeskuse saali kogunes linnaosavalitsuse hinnangul pühapäevl ca 350 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles