Volli Kalm: ahistavad keelehirmud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm kirjutab, et rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise eestikeelse kõrghariduse andmine on kallis, kuid see on meie riigi, ülikoolide ja eriti Tartu Ülikooli kui rahvusülikooli kohus.

Tänavuse Pärnu juhtimiskonverentsi teemaks oli «Ebaõnnestumised». Lisaks senistele õnnestumistele nimetasin seal võimalusi, kus Eesti kõrgharidus võib tulevikus ka ebaõnnestuda. Ja sellega seoses tsiteeris Delfi (13.10.2012) minu Pärnus öeldud sõnu «Magistri- ja doktoriõpe liigub ilmselt paratamatult üha rohkem ingliskeelseks» täpselt. Nii ütlesingi, aga ma ütlesin midagi veel, mis Pärnus mitteviibinuteni ja end sellest väitest häirituna tundvateni ilmselgelt ei jõudnud.

Nimelt seda, et rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise eestikeelse kõrghariduse andmine on kallis, kuid see on meie riigi, ülikoolide ja eriti Tartu Ülikooli kui rahvusülikooli kohus. Sama loomulik, nagu on kohus anda igal tasemel eestikeelset kõrgharidust, on ka ülikoolide soov selle kõrval suurendada kvaliteetsete ingliskeelsete loengute ja õppekavade arvu. Nendeta kaotaksime kiiresti rahvusvahelise konkurentsivõime ja jääksime kõrvale ülikoolidevahelisest koostööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles