Terve nädal klaveriga

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Staier
Andreas Staier Foto: SCANPIX

Klaver on Eestimaa kodudes ja koolides populaarne pill ja kuigi Eestiga kiputakse enamasti seostama vaid Estonia klaverivabriku instrumente, on erinimelisi klaverimeistreid siin läbi ajaloo tegutsenud üle 70. Neid fakte silmas pidades pole ime, et 1998. aastal alguse saanud ja Lauri Väinmaa juhitud festival «Klaver» on Eesti suurima publikuarvuga muusikafestival.

Täna algaval kaheksandal festivalil keskendutakse kahele sünniaastapäevale: prantsuse meister Claude Debussy 150 ning ameerika avangardist ja uute kõlade leiutaja John Cage 100. Festivalil kõlav muusika hõlmab pea kolme sajandit ning 13 kontserdi seas on nii soolo- kui ansamblimängu. Festivali ava- ja lõppkontserdil teeb kaasa Eesti Riiklik Sümfooniaorkester.

Avaõhtul on ERSO ees Camille Saint-Saënsi kontserdiga g-moll soleerimas noor, tundlik ja ere prantsuse pianist Cédric Tiberghien, kelle eriliseks armastuseks on prantsuse muusika. Aga mõne aasta eest tundis ta, et peab põhjalikumalt süvenema hoopis lääne muusikaloo alustaladesse ehk Bachi ja Beethoveni loomingusse, et sealt saadud teadmiste abil prantsuse muusikat paremini mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles