Oviir: EL vajab diskrimineerimist välistavat õiguslikku raamistikku

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits.

Euroopa Parlamendis toimunud võrdse kohtlemise rapordi arutelul rõhutas Siiri Oviir


üldise tegevusraamistiku väljatöötamise olulisust võrdse kohtlemise põhimõtete


elluviimiseks liikmesriikides.

Hollandi saadiku Kathalijne Maria Buitenwegi esitatud raportile «Võrdne kohtlemine sõltumata isikute usutunnistusest või veendumustest, puudest, vanusest või seksuaalsest sättumusest» järgnenud sõnavõttudes rõhutas Siiri Oviir vajadust viia Euroopa Põhiõiguste Hartas sätestatu tegelikkusesse, vahendas saadiku pressiteade.

«See on oluline Euroopa Liidu tulevikule,» nentis Oviir. «Iga üksikisiku  ainulaadsuse ja tema võrdsete võimaluste õiguse tunnistamine elus avanevatele võimalustele on üks Euroopa  mitmekesisuse tunnustest ning keskseks elemendiks liidu kultuurilisele, poliitilisele ja sotsiaalsele integratsioonile.»

Oviiri sõnul ei ole diskrimineerimisvastast võitlust võimaldav Euroopa õiguslik raamistik paraku täna veel kaugel täiuslikkusest.

«Kuigi ELis on paljude valdkondade areng olnud edukas, on üllatav, et siiski puuduvad meil ühised reeglid puuete või seksuaalse vägivalla ja ahistamise käsitlemiseks ning kõikides liikmesriikides ei tunnistata nende kodanike põhiõigusi,» selgitas Oviir ühtsete reeglite vajalikkust.

Eesti parlamendisaadiku sõnul tähendab diskrimineerimise vastu võitlemine investeerimist sellisesse ühiskonda, mille areng toimub integratsiooni kaudu.

«Integratsiooni saavutamiseks tuleb aga investeerida koolitusse, teavitamisse ja heade tavade levitamisse, et leida kõikide oma kodanike heaks ja huvides õiglane kompromiss,» ütles Oviir. «Ühtsete reeglite kujundamine loob selleks soodsa aluse,
kuid protsess ise saab olema pikk - inimeste arusaamad ei muutu üleöö.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles