Väikelinnad võivad võlgade tõttu uuest tänavavalgustusest ilma jääda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgustus. Pilt on illustratiivne.
Tänavavalgustus. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskkonnainvesteeringute Keskus saatis rahandusministeeriumile kirja, milles tunneb muret Kuressaare, Paide ja Keila võlakoormuse pärast, kuna liiga kõrge võlakoormusega linnad ei saa osaleda tänavalgustuse programmis.

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) teatas septembri keskel, et Eesti ja Austria vahel on sõlmitud heitkoguse ühikutega kauplemise kokkulepe, mille raames rahastatakse tänavavalgustuse energiatarbimise efektiivsuse tõhustamist seitsmes linnas.

Kokku suunatakse tänavavalgustuse uuendamisse kümneid miljoneid eurosid. Programmi eesmärgiks on luua Eesti linnadesse tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus.

Pilootprogrammi raames peaksid saama energiasäästliku tänavavalgustuse seitse keskmise suurusega Eesti linna ehk linnad, mille elanike arv jääb vahemikku 8000-15 000. Nendeks on Kuressaare, Valga, Võru, Jõhvi, Haapsalu, Keila ning Paide.

Kuressaare, Paide ja Keila võlakoormus on aga KIKi andmetel toetuse saamiseks liiga suur. Rahandusministeeriumi andmetel on netovõlakoormus üle seaduses sätestatud piirmäära Kuressaare linnal 2012. aasta esimese kvartali seisuga 67 protsenti, Paide linnal 105 protsenti ja Keila linnal koos sõltuvate üksustega 2011. aasta lõpu seisuga 163 protsenti.

«Võlakoormus võib olla üle piirmäära vanade võlgade pärast, kui seda võimaldab suur põhitegevuse ülejääk,» täpsustas rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna spetsialist Rainer Laurits.

Toetuse saamiseks peavad nad esitatud eelarvestrateegias tõestama, et lubatud piirmäära sisse jõutakse 2014. aasta lõpuks. Seetõttu palub KIK rahandusministeeriumilt kinnitust, et nimetatud linnad on 15. oktoobriks esitatud eelarvestrateegias tõendanud nõutud piirmäära sisse jõudmist 2014. aasta lõpuks ning et ka teiste programmis loetletud linnade osas on netovõlakoormuse nõuded täidetud.

KIK lisas, et esitatava strateegia elluviimist jälgib rahandusministeerium, kes teavitab KIKi ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumit eelarvestrateegia järgimise probleemidest ja programmis sisalduva projekti elluviimise võimalikkus otsustatakse seejärel ühiste läbirääkimiste tulemusel.

«Linnad on esitanud oma eelarvestrateegiad. Rahandusministeerium veel tegeleb esitatud andmete täpsustamise ja kontrollimisega,» kommenteeris Laurits praegust seisu.

Kuressaare linnavalitsus saatis täna Postimehele täpsustuse, et linna võlakoormuse tänane seis toetuse saamist ei takista.

«Kuressaare võlakoormus oli kolmanda kvartali lõpuks 63 protsenti ning jõuab selle aasta lõpuks 60 protsendini,» selgitas Kuressaare linnapea Mati Mäetalu, lisades, et 2013. aasta lõpuks peaks võlakoormus olema juba 52,4 protsenti ja 2014. aastal veelgi madalam, ligi 38 protsenti. «Linnapeana kinnitan, et võlakoormus tänavavalgustuse rekonstrueerimist aastatel 2013-2014 ei takista.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles