Suured maalid jutustavad lugu elust ja teatrist

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Jüri Arrak tegi foto oma maalidest ja nende vahel seisvast sõbrast Vaino Vahingust Vanemuise väikese maja seina ääres aastal 1975 sel päeval, kui ta oli need teosed toonud Tallinnast oma ateljeest Tartusse.
Kunstnik Jüri Arrak tegi foto oma maalidest ja nende vahel seisvast sõbrast Vaino Vahingust Vanemuise väikese maja seina ääres aastal 1975 sel päeval, kui ta oli need teosed toonud Tallinnast oma ateljeest Tartusse. Foto: Margus Ansu

Mõnel kunstitööl on oma lugu lisaks sellele, mida kunstnik on teosesse pannud. Ühed sellised on Jüri Arraku kaksikmaalid «Sisenev mees» ja «Ikarose kõne enne lendu», mis on seotud 1970. aastate teatriuuendusega.

Need kaks on maalitud 1975. aastal. Eelmine kord olid need näha Vaino Vahingu monodraamas «Mees, kes ei mahu kivile», mis esietendus Evald Hermaküla (1941–2000) lavastusena Vanemuise väikeses majas samal aastal. Esitaja oli Hermaküla, ent mõnegi etenduse andis Vahing.

Praegu saab neid teoseid näha taas Tartus. «Sisenev mees» ja «Ikarose kõne enne lendu» on välja pandud E-kunstisalongi galeriis. Nad ootavad seal koos paljude teiste kunstnike teostega oksjonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles