Veel kolm päeva või veel neli aastat?

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste asepresidendikandidaat Paul Ryan üleeile Richmondis toetajaid tervitamas.
Vabariiklaste asepresidendikandidaat Paul Ryan üleeile Richmondis toetajaid tervitamas. Foto: AP/Scanpix

USA üks legendaarsemaid koomikuid George Carlin juhtis kunagi tähelepanu asjaolule, et miks on riigis, kus poes müüakse 80 müslisorti, poliitikas vaid kaks valikut: demokraadid ja vabariiklased. Carlin uskus, et tegelikult pole sedagi valikut – USA poliitiline süsteem olevat täielikult suurkorporatsioonide käpa all ja valimised pole mitte midagi muud kui lihtrahvale illusiooni loomine.

Muidugi rääkis seda inimene, kellel endal polnud mingeid eksikujutelmi sellest, kui targad on tavalised ameeriklased. Nagu Carlin ütles: mõtle, kui loll on keskmine inimene, ja siis saa aru, et pooled on temast veel lollimad.

Võib-olla olen ma samasugune kergeusklik nagu rumal ameeriklane, aga tuginedes oma senisele kogemusele jaanuarikuiste eelvalimiste aegu New Hampshire’is ja Floridas ning viimastel päevadel Virginias, arvan, et suur osa siinsetest inimestest usub siiralt oma partei või kandidaadi paremusse, tahavad aidata neil võita ja pole märke minnalaskmismeeleolust, mille tekkele vabariiklased ja demokraadid oma pideva kemplemisega Washingtonis alust on andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles