Ekspert: toetuste küsimuses saab Eesti end kaitsta läbirääkimiste laua taga

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carri Ginter.
Carri Ginter. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tartu ülikooli Euroopa Liidu õiguse dotsent Carri Ginter ütles põllumajanduse otsetoetuste ühtlustamise nimel kohtusse minekut kommenteerides, et Eesti peamine võimalus on ennast kaitsta läbirääkimiste laua taga.

Ginter ütles Postimehele, et otsetoetuste ebavõrdsus on Euroopa Liidu siseturu mõttes suur probleem. «Põllumeeste ootus võrdsetele toetustele on eriti põhjendatud arvestades meie võrdset panust euroala finantsstabiilsuse tagamisele.»

Ginteri hinnangul on Eesti peamine võimalus ennast kaitsta läbirääkimiste laua taga. «Selleks, et põllumehed saaksid tugineda siseturu takistustele tuleks tõendada, et ebavõrdsed toetused takistavad meie kaupade müüki teistes liikmesriikides.»

Presidendi sõnavõttu kommenteerides märkis ta, et õigusakti vaidlustamine on alati väga keeruline, aga kohtu ajaloos on õigusaktide kooskõla siseturuga varem kontrollitud.

Ginter lisas, et kuna põllumajandustoetusi jagatakse määrusega on selle vaidlustamine põhimõtteliselt juriidiliselt võimalik. «Tõenäoliselt seda pigem ei tehta. Ehk siis teisisõnu, kui eelarve kohapealt lüüakse käed, on keeruline pärast määrust vaidlema minna. See ei tähenda, et ettevõtjad ei võiks seda ette võtta.»

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder märkis, et ministeerium on varasemalt kaalunud otsetoetuste küsimuses Euroopa kohtusse pöördumist ning on valmis seda taas kaaluma, kui peaks tekkima vajadus.

President Toomas Hendrik Ilves ütles aasta põllumehe auhinda üle andes, et Eesti peab seisma põllumajanduse otsetoetuste ühtlustamise eest ja vajadusele selle nimel ka kohtusse minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles