Tiibeti eksiilvalitsuse juht tuleb Eestisse järgmisel aastal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister Lobsang Sangay
Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister Lobsang Sangay Foto: SCANPIX

Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister lükkas visiidi Eestisse edasi seoses oma tegevusega Indias ning tuleb Eestisse loodetavasti järgmisel aastal, teatas riigikogu liige ja Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel.

Kui siiani oli teada, et Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister Lobsang Sangay tuleb visiidile Eestisse, Lätisse ja Leedusse novembri lõpul, siis eile teatas ta, et visiit lükkub edasi.

«Nagu Tiibeti esindaja Londonis Thubten Samdup mulle eile keskpäeval teatas, on visiidi ärajäämine seotud eksiilvalitsuse tegevusega Indias ja ainult sellega,» kirjutas Andres Herkel oma blogis. «Sangay’l tuleb just sel ajal Indias läbi rääkida ja korraldada mitmeid Tiibeti laste haridusega seotud küsimusi.»

«Samas pole visiit mitte tühistatud, vaid edasi lükatud – loodetavalt toimub see tuleval aastal. Seni aga saavad kergemini hingata nii Hiina RV saatkond Tallinnas kui ka Eesti välisministeerium.»

«Kuuldavasti jõudis Hiina saatkond oma tavalist ähvardusmissiooni ametiasutustes juba alustada, et veenda Eesti poliitikuid vältima Sangay’ga kohtumist. Isegi, kui säärased ähvardused toimivad, ei pane see kedagi Hiina Rahvavabariiki armastama. Parim, mis Hiinaga juhtuda saab, on see, kui uus juhtkond asub ajast ja arust Tiibeti-poliitikas korrektiive tegema. Seni aga on loogiline, et Eesti, kes samuti on Läänes eksiilvalitsus olnud, jääb Tiibetile kaasa tundma ja seda solidaarsustunnet ei saa ükski surve meilt võtta.»

Küll aga ei jäeta ära novembri lõpuks Tiibeti eksiilvalitsuse peaministriga seoses planeeritud üritusi. 24. kuni 26. novembrini toimub Tallinnas ja Tartus noorteseminar tiibetlastele ja teistele Esindamata Rahvaste Organisatsiooni kaudu meile saadetud külalistele. Selle raames toimub ka konverents, kuhu oodati peaesinejaks Lobsang Sangay’d. Kes teda asendab, ei ole veel selge. Eesti poolelt astub üles nii Riigikogu kui Euroopa Parlamendi liikmeid, samuti rahvusvahelise õiguse ekspert Lauri Mälksoo.

Peale selle on ilmumas raamat Tema Pühaduse XIV dalai-laama Tenzin Gjatso kolme Eesti-visiidi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles