Urmas Kruuse: isa, millal sa viimati lapsele unejuttu lugesid?

, Tartu linnapea (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Valimised

Oleme elanud ühiskonnas, kus emadele looduse poolt antud roll on olnud nii tugev, et isadele pole justkui tähelepanu või ruumi jätkunud. Või ei ole me seda tahtnudki? Meie kujuteldavas maailmas on endiselt nii, et emad ja vanaemad askeldavad lastega köögis ning isad ja vanaisad teevad tähtsat tööd, et raha teenida. Aga milline töö on tähtsam laste kasvatamistest?

2004. aastal tehti Eesti ühiskonnas vanemahüvitise kehtestamisega murranguline ja oluline samm laste kasvatamise ja emaduse väärtustamise poole. Alates päevast, mil laps saab 70 päeva vanuseks, võib ema või ka isa 1,5 aasta jooksul kodus olla ja perekond ei pea muretsema sissetulekute vähenemise pärast. Aga küsimus ei ole ainult rahas, vaid ka ühiskonna suhtumises pereelu väärtustamisse laiemas mõttes. Kindlustunne loob eeldused laste sünnile ja usu võimesse lapsed ka üles kasvatada. Aga kas riiklikud ja kohaliku omavalitsuse toetused saavad olla peamiseks motivatsiooniallikaks, mis meid selleks mõjutab?

Lõpliku kindluse otsustamiseks loob turvatunne, mida saame luua ka meie, tulevased ja praegused isad. Isaks saamine ja isaks olemine ei seisne pelgalt isa tiitlis, see tähendab panustamist eelkõige ajas. Jah, kogu aeg on ju kiire! Tööd on vaja teha, perele on vaja leib lauale tuua. Nii lihtne on lapsele öelda, et ma ei saa praegu, mul on kiire. Veel lihtsam on käima panna multikas või visata talle pihku tahvelarvuti, et siis saaks oma asjadega tegeleda. Aga teate, mis? Ühel hommikul te ärkate ja avastate, et kiire on möödas, laps on suureks kasvanud. Koos sellega on ka kadunud isa-lapse side.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles