President pakkus Karisele riigikontrolöri ametikohta

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis
Alar Karis Foto: Peeter Langovits / Postimees

Võimaliku uue riigikontrolöri kandidaadina nimetatud professor ja endine Tartu Ülikooli rektor Alar Karis leiab, et riigikontrolöri ametis on võimalik Eesti elu ja riiki paremaks teha.

Alar Karis ütles Postimehele, et president tegi talle ettepaneku kandideerida riigikontrolöriks hiljuti. «Pärast minu põhimõttelise nõusoleku andmist ning kandidatuuri avalikustamist asub president läbirääkimistesse erakondadega ja sellele järgneb lõplik otsus,» ütles Karis.

Ta lisas, et riigikontrolöri ametikoht on poliitikavaba ja seda juba põhiseadusest tulenevalt, mille kohaselt on see sõltumatu positsioon. «See teeb selle ametikoha täitmise ka ühest küljest keeruliseks. Oluline on, et sõltumatus riigikontrollis säiliks, olgu see siis poliitilistest ringkondadest või muudest mõjutustest.»

Tartus 1958. aasta 26. märtsil sündinud Karis on Eesti molekulaargeneetik ja arengubioloog. Karis lõpetas 1981. aastal Eesti Põllumajandusakadeemia veterinaarteaduskonna ning on end täiendanud Saksamaal, Suurbritannias ja Hollandis.

Alates 1999. aastast on Karis Tartu Ülikooli professor. Aastatel 2003-2007 oli ta Eesti Maaülikooli ja 2007-2012 Tartu Ülikooli rektor.

Praeguse riigikontrolöri, 2003. aastast sel kohal töötava Mihkel Oviiri teine ametiaeg lõpeb tuleva aasta 31. märtsil ning ta on teatanud soovist minna pensionile. Uue riigikontrolöri nimetab presidendi ettepanekul viieks aastaks salajasel hääletusel ametisse riigikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles