Tõnu Viik: Reformierakonna tegevus jääb mulle mõistetamatuks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Viik
Tõnu Viik Foto: Mihkel Maripuu

Harta 12 üks autoreid Tõnu Viik rääkis TV3 saates «Kolmeraudne», et Reformierakonna jätkuv tegevus või siis tegevusetus jääb talle mõistetamatuks.

Riigikogus hääletati eile õhtul maha ettepanek vähendada erakondade riigieelarvest tuelvat toetust.

«Reformierakonnaga ei olnud mingit kokkuleppet, et vähendatakse erakondade rahastamist. Ma ei oska Reformierakonna eest vastata. Nad on lähiminekus maha maganud veel olulisemaid hetki näidata selliste negatiivsete protsesside peatamissoovi. Miks nad nii teevad, jääb mulle mõistetamatuks,» rääkis Viik.

Rääkides Harta 12st ütles teine saatekülaline Iivi Anna Masso, et kirjutise puhul häirib teda kõige rohkem see, et esindatakse justkui intellektuaalkonda ja vabakonda ja siis mängitakse neid samu poliitilisi mänge ja neid on mängitud ennegi. «Harta seltskond esineb kui puhtaimast puhtaim.»

Viik aga tõrjus neid süüdistusi ja ütles, et intellektuaalkond ei ole hartalaste endi poolt välja öeldud. «Ma ei öelnud, et me esindame rahvast ja mina allakirjutamise juures seda ohtu ei näinud. Mul on tunne, et sinna kirjtuasid alla need, kelle nimed seal on. See, et kirjutasid alla nii paljud jättis mulje, et on õige asi.»

Masso aga ütles, et kui ühiskonnast püütakse kinni teatud meeleolu, siis see kogus ei ütle palju. «Irooniline on see, et umbes pooled allakirjutanud on anonüümsed.»

Masso kritiseeris veel harta sõnastust ning ütles, et see on hüsteeriline. «See võib provotseerida teatud seltskondade aktiviseerumist. Teatud meeleolud ühendavad jõudusid, mis ei ole liberaalse demokraatliku raamistikuga rahul ja mis tahaks midagi muud asemele. Teatud viisi suhtlemine ja masside üles kütmine teoreetiliselt võiks anda sedasorti jõududele võimaluse.»

Viik aga leidis, et massid olid üles köetud mingit tüüpi käitumise poolt, mitte protsesside poot. «Tänu hartale sai see meeleolu legitiimse väljendi. Ma ei usu, et hartal õnnestus ühiskonnas meeleolu tekitada, pigem kanaliseerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles