Euroliit sunnib Eestit ravimite müügikorda muutma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti apteekides tuleb hakata ravimeid müüma välismaiste retseptide alusel.
Eesti apteekides tuleb hakata ravimeid müüma välismaiste retseptide alusel. Foto: Caro / Scanpix

Eesti on sunnitud muutma kehtivat ravimiseadust, mis keelab apteekritel väljastada välisriigi retseptide alusel ravimeid. Võltsimisohu tõttu tehakse erand vaid narkootilistele ja psühhotroopsetele ravimitele.

Sotsiaalministeerium on koostanud eelnõu, mille esimene punkt käsib Eesti apteekritel müüa ravimeid ka teiste riikide retseptide alusel. Seadusemuudatuse teine punkt aga keelab välisriikide retseptide alusel narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite väljastamise.

Seletuskirjas põhjendatakse esimest muudatust sellega, et nimetatud võimaluse puudumise tõttu on Euroopa Komisjon algatanud Eesti suhtes rikkumismenetluse.

Komisjon on leidnud, et kui apteekritel pole luba väljastada ravimeid retsepti alusel, mille on välja kirjutanud Euroopa Liidus praktiseerimisõigust omav pädev tervishoiutöötaja, siis on tegemist teenuse osutamise põhivabaduse piiramisega. Seda nii patsiendi kui ka tervishoiutöötajate teenuse osutamise õiguse seisukohast.

Euroopa Komisjon on kinnitanud, et välisriikide retsepte aktsepteeriv muudatus võetakse vastu hiljemalt teise poolaasta alguseks.

Võltsimisoht

Viidates retseptide võltsimise ja ravimite kuritarvitamise kõrgele riskile aga piiratakse teiste Euroopa Liidu retseptide alusel väljakirjutatud narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite väljastamist.

«Kui muude ravimite puhul ei ole retseptide võltsimise tõenäosus suur, siis narkootiliste ja psühhotroopsete ainete puhul on see arvestatav,» põhjendas muudatust sotsiaalministeerium.

Samuti võib ministeeriumi kinnitusel muude ravimite järjepideva kättesaadavuse vajadust hinnata suuremaks kui narkootiliste ja psühhotroopsete ainete puhul.

«Põhjendatud vajaduse puhul on alati võimalik Eestis arsti poole pöörduda ja haigusseisundi raviks vajalik retsept saada,» seisab Postimees.ee'le saadetud vastuses.

Ministeeriumi kinnitusel ei ole viimane ravimite väljastamise muudatus seotud konkreetsete juhtumitega.

«Kuna terves maailmas esineb teadaolevalt narkootiliste ja psühhotroopsete ainete kuritarvitamist, tuleb kõigil seadusandjatel anda endast parim, et taolised ravimid ja retseptid liiguksid õigeid/kontrollitud teid pidi asjaosaliste isikute vahel,» kinnitab ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles