Kallas: Nobeli preemia tuletab meelde, miks Euroopa Liit loodi

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Liis Treimann

Täna antakse Euroopa Liidule Oslos üle Nobeli rahupreemia, mille võtavad vastu ELi president Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ja Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz.

Oslos viibiva Euroopa Komisjoni asepresidendi ja transpordivoliniku Siim Kallase sõnul on Nobeli preemia saamine meeldetuletus, miks Euroopa Liit üldse loodi. «Tegemist on rahu ja vabaduste projektiga. Peamine ei ole mitte toetuste kaudu rikkuse ümber jagamine.»

Ta märkis, et preemia saamine tuleb Euroopa Liidu jaoks väga raskel ajal, kus otsustatakse, mis suunas EL edasi läheb. «Ja põhilised vaidlused täna toimuvad muidugi tulevase eelarve ja euro tugevdamise ümber.»

Kallase sõnul läheb liit tõenäoliselt edasi suurema integreerumise teed - küsimus ainult, mis moodi ja kes siis ELis jätkab. «Kui vaadata praegusi diskussioone ja arenguid, tuleb arvesse võtta ka võimalikud mustemad stsenaariumid - näiteks kahe erineva ELi loomine. Kirjutasin sellest pikemalt ka laupäevases Postimehes, et kas viimane "jah" ütlemine Euroopa Liidule ongi tänane rahupreemia andmine?»

Nobeli tseremoonial osalevad enamiku ELi riikide esindajad. Eestit esindab Oslos haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Lätit peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedut president Dalia Grybauskaitė.

Aastakümneid kestnud töö eest Euroopa ühendajana preemia pälvinud Euroopa Liit annetab sellega kaasneva ligi miljon eurot lastele, kes on sõdades ja konfliktides kannatada saanud.

Ülejäänud Nobeli preemiad jagatakse esmaspäeval Stockholmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles