Eesti vabariigi juubeliks hakatakse rajama 100 tammega parke

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rohumaa
Jaanus Rohumaa Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti 95. sünnipäeva aastal käivitub tamme parkide rajamise projekt, mille eesmärgiks on igasse maakonda istutada Eesti riigi juubeliks aastal 2018 park 100 tammega. 

Noored põhikoolide ja gümnaasiumite õpilased korjavad järgmisel sügisel tammetõrusid, mis pannakse idanema, et neist kasvatada tammeistikud. Eesti 100. juubeliaastal istutatakse tammeistikud 100 kaupa kohalikesse omavalitustesse.

Sünnipäeva-aasta kava tutvustamisel Balti filmi- ja meediakoolis ütles riigikantselei nõunik Jaanus Rohumaa Postimehele, et projekti miinimumprogrammiks on rajada igasse maakonda üks park.

«Arvan, et sinna ümber ehitame me ühe natuke laiema projekti, et kultiveerida puude istutamist. Loodan, et aastaks 2018 saame istutada iga Eesti inimese kohta ühe tamme.»

Vabariigi 95. sünnipäevaks lõid riigikantselei koostöös ettevõttega AKU Collective OÜ nutitelefonide aplikatsiooni Rahvakalender.

Aplikatsiooni eesmärk on kaasaegsel moel lisaks riiklikele pühadele ja lipupäevadele meelde tuletada Eesti rahvakalendris olevaid tähtpäevi. Kalendrisse on kantud nii riigipühad, riiklikud kui ka rahvakalendri tähtpäevad, kokku on seal ligi 70 tähtpäeva.

Lisaks selgitab aplikatsioon ka konkreetse tähtpäeva olemust ning sellega kaasas käivaid traditsioone. Aplikatsioon ühendab endas ka tähtpäevadeks valitud 60 retsepti 20 erinevast  blogist. Aplikatsiooni saab alla laadida 1. jaanuarist.

Riigikantselei palvel loob rahvusringhääling 2013. aastaks vabariigi sünnipäeva teemalise ekraanigraafika, mille töötab välja režissöör René Vilbre. Kokku teeb Vilbre 17 paariminutilist filmiklippi.

Lisaks ootab riigikantselei infot kõikidest ettevõtmistest Eesti riigi sünnipäeva tähistamistest, et koodada need koos erinevate asutuste, organisatsioonide, liikumiste ja üksikisikute üritustega kokku kodulehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles