Hanneli Rudi: kui palju on palju?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Peeter Langovits

Väikelaste vanemate jõulud algavad ammu enne seda, kui poed tõstavad kulla-karra lettidele. Juba keset suurt sügist hakatakse lastevanemate koosolekul rääkima jõulupakkidest ja -peost ning siis saab ilmekalt selgeks, kui erinevates maailmades elavad Eesti pered.

On üks osa vanemaid ja üldjuhul ka kõige häälekamad, kes tahavad lasteaia jõulupeost teha tõelise muinasjutu ning kes soovivad hinnalise jõulukingitusega kompenseerida kasvatajate närust palka. Kusjuures nad ei suuda kuidagi mõista, miks teised vanemad nende hinnangul igati mõistliku ettepanekuga nõus ei ole.

Üldjuhul pole ka teistel vanematel midagi selle vastu, et kolme kasvatajat 50-eurose spaapaketiga premeerida, aga kingituse osalustasu käib neile lihtsalt üle jõu. Kui lasteaia jõulupidu koos lapse ja kasvataja kingirahaga läheb ühe lapse kohta maksma 15 eurot või enamgi, siis selliste emade jaoks nagu mina, kellel on üks väikelaps ja peres kaks palgasaajat, pole see rahakotti auku lööv summa.

Aga kui peres on lapsi rohkem või on tööd vaid ühel vanemal, siis võib näiliselt väiksel summal olla pere eelarvele laastav tagajärg. Ära ei maksa unustada ka seda, et tänapäeval on noortel peredel üldjuhul lisaks kommunaalmaksudele vaja tasuda ka õppe- ja eluasemelaen ja autoliising ning need summad söövad ka igati korralikuna tunduva palga üsna pisikeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles