Tallinnas peaks suusaradu jätkuma igale maitsele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekahurid Lükati silla juures
Lumekahurid Lükati silla juures Foto: Andres Haabu

Selle talve suusarajad on Tallinnas kas juba avatud või kohe-kohe valmimas pea igas linnaosas, nii et talvemõnudest ei tohiks ükski pealinlane ilma jääma.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilves ütles Postimehele, et suuremad ja enamkasutatavad suusarajad asuvad Pirita metsas ja Nõmmel. Peale selle asub radu mujalgi linnas.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsus leppis kokku OÜ-ga Hot Holding lumeradade rajamiseks Stroomi ranna kanti. Rajad tehti rajamasinaga, mis suudab ka korraliku klassikaraja lumme lõigata. Suusarajad on erineva pikkusega, kuid mitte lühemad kui valgustatud terviserajad. Stroomi rajad tehakse looduslikule lumele, sest kunstlume tootmise võimalust seal pole.

«Kindlalt võin öelda, et suusarada rajatakse tänavu ka lauluväljakule ja Kadrioru parki,» ütles Ilves. «Jäljed sõidetakse seal sisse lähiajal. Loomulikult tekib linnas ka niinimetatud isehakanud suusaradu, mille kohta ei oska praegu midagi öelda.»

Pirita spordikeskuse arendus- ja müügijuht Priit Aunroos ütles Postimehele, et üks laadung kunstlund on juba toodetud ja laiali veetud. See tegevus lõpetati 14. detsembri õhtuks. Klassikajälg on olemas velodroomist kuni Lükati sillani ja tagasi. Eelmisel reedel alustati Lükati silla juures uue kunstlume tootmist, et saaks rada veelgi pikendada Ambruse mäe tõusule ja järsule laskumisele.

«Meil lihtsalt ei jagunud lund ja panime reedel kahurid uuesti tööle,» ütles Aunroos. «Kui veel esmaspäeval ja teisipäeval tööd teeme, siis suudame kõik kohad katta, mis esimese korraga katmata jäid.»

Kui Pirita jõe vasakkalda suusarajad kaetakse kunstlumega, siis paremkaldal Kloostrimetsas on ainult loodusliku lumega kaetud rajad. Klassikajälg on seal olemas, kuid kuna lumekiht on õhuke, siis võib kohati välja tulla rajapõhi ehk mättad ja kivid.

Aunroos mainis, et Kadrioru pargi suusaradasid Pirita spordikeskus ei halda, aga kui sealt abi palutakse, siis minnakse ikka appi ja sõidetakse rajad sisse. Nii on ennegi tehtud. Lauluväljakul tegutseb aga mingi muu firma, mis on sealse haldajaga lepingu sõlminud.

Ta lisas, et Tallinna linnavalitsuse abiga on Pirita spordikeskus saanud endale uue traktori, mis on nii ööd kui päevad töös. Suusaradade rajamisel on abiks käidud nii Viimsis kui Maardus. Pirita metsas on radu hea sisse ajada, sest seal jääb mahasadanud lumi paika, Kadriorus puhub aga rohkem tuult ning mõnes kohas võib seetõttu lumekate päris õhukeseks jääda ning isegi muru on väljas.

Aunroos mainis, et kui Tallinnas on kokku umbes poolesaja kilomeetri ringis suusaradasid, siis Helsingi kesklinnas on võimalik suusatada umbes 300 kilomeetril, kui aga võtta arvesse kogu suur-Helsingi, siis on radu kokku ligi 1200 kilomeetrit. Sealjuures on iga suusaraja juures ka võimalik kasutada tasuta pesemisvõimalusi.

Nõmme spordikeskuse direktor Toomas Klasen ütles, et kõik suusarajad ühest kuni 15 kilomeetrini on hooldatud ning kasutusel. Tehislund ei ole tänavu vaja olnud toota, sest pärislund on piidavalt palju. Rajad võimaldavad korraldada spordiklubide treeninguid, võistlusi ning loomulikult saavad seal talvemõnusid nautida kõik harrastussuusatajad.

EMT pressiesindajast suusamõnude nautija Kaja Sepp ütles Postimehele, et temale meeldib kõige enam suusatada Pirital ja Nõmmel. Pirita on tema sõnul hea just toredate tõusude ja languste poolest. Kui aga tahad rahulikumalt lumel liuelda, siis tuleb valida Harku ring, sest seal sisuliselt mägesid pole ning saab laugel maal sõita. Ka inimesi on seal tavaliselt suhteliselt vähem.


Tallinna suusarajad

Pirita praegune rada on kaheksa kilomeetri pikkune, aga seda tahetakse veel kahe kilomeetri võtta pikendada. Jõe vasakkaldal kasutatakse kunstlund, paremal kaldal Kloostrimetsas on looduslikust lumest rada.

Nõmme spordikeskuses on valmis ja hooldatud 1-, 2-, 3-, 5- ja 15-kilomeetri pikkused suusarajad. Rajad on tunneli abil ühendatud Harku parkmetsa radadega ning seetõttu on võimalik kasutada Harku ringi.

Järve metsas on olemas valgustatud suusarada.

Lauluväljakule ja Kadrioru parki on kavas rajada looduslikud suusarajad, mille ettevalmistamine praegu käib.

Stroomi randa rajas suusarajad firma Hot Holding, millel on Põhja-Tallinna valitsusega vastav leping. Rajad on erineva pikkusega ning sõltuvad lumeoludest, kunstlund seal ei toodeta.

Omaalgatuslikke suusaradasid võib Tallinnas veelgi olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles