Vaid tuul teab, mis talv toob

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Vahib vares puuladvas lõuna poole, siis tuleb sula. Vahib ta põhja poole, siis lähevad ilmad varsti külmaks ja halvaks. Nii ennustas Rõuge kihelkonna rahvas ilma vanasti. Teadagi, Eesti talv pole meelakkumine ning vanarahvale kõlbasid ilma ennustamiseks ka vares ja seapõrn.

Nüüd peab homne ja ülehomne ilmaennustus hästi paika, vareseid pole vaja vahtida. Aga kui külm ja lumine talv meid ees ootab, ei ütle naljalt keegi. Sellele küsimusele vastust saada ongi võimatu missioon.

«Kogu talve prognoosimine on lootusetu, meie laiuskraadidel on aastaaegade ilma väga raske ette näha,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna meteoroloog Taimi Paljak. «Inglismaa ilmateenistus loobus kolme kuu prognoosist, internetist on kadunud USA pikaajaline ennustus. Põhjus on lihtne – tagasiside pikaajalistele prognoosidele oli halb. Meid tänatakse harva.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles