Ebaõigluse sümbol

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski
Sergei Magnitski Foto: SCANPIX

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Sergei Magnitski suri 2009. aasta novembris 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku, 5,4 miljardi rubla (umbes 178 miljonit eurot) suuruse maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Butõrka vanglas kõhunäärmepõletikku ja muid tõbesid põdenud Magnitski ei saanud kinnipidamisasutuses vastavat ravi ja suri. Kuigi möödunud kuul möödus Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole kedagi siiani juhtunu pärast süüdi mõistetud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Vene uurijad teatasid sel nädalal, et loobuvad suure tõenäosusega ka süüdistustest ainsa isiku suhtes, kes oli Magnitski surma tõttu kohtu alla antud – selleks oli Butõrka vangla endine asejuht Dmitri Kratov, kellele pandi süüks hoolimatust. Prokuratuuri sõnul tuleb ta aga ilmselt süüdistustest vabastada, kuna Kratov tegutses seadustega kooskõlas ega saanud ka Magnitskilt ühtegi kaebust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles