Ken-Marti Vaher: järelevalve säästab elusid

, siseminister Isamaa ja Res Publica Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Peeter Langovits / Postimees

Aasta 2012 algas liikluses üsna ehmatavalt, kuid nüüd võib nii ohvrite arvus kui ka liikluseõnnetuste statistikas tervikuna näha paremaid näitajaid. See ei ole tulnud niisama, vaid süsteemsete sammudega nii liiklusjärelevalves kui ka ennetuses. Selleks et samamoodi jätkata, peab ohutu liiklemine saama ühiskonnas mõtteviisiks. Iga tõsine rikkumine liikluses tähendab nii enda kui teiste tahtlikku ohtu seadmist. Kui teadlikult toime pandud rikkumisest ei pääseta enam vaid hoiatusega, vähendab see riskikäitumist tervikuna.

Kui välja arvata loodusstiihiad, ootamatult teele ilmuvad metsloomad ja teised välised mõjurid, juhtuvad õnnetused liikluses peamiselt valedele ohuhinnangutele tuginevate otsuste tõttu. Rikkumine on sageli küll väike, kuid kindlasti teadlik.

Seetõttu on politsei muutnud rangemaks ja ühtlustanud üle Eesti karistusi nende rikkumiste eest, mis mõjutavad liikluskäitumist enim. Joobes juhtimise, turvavarustuse eiramise, kiiruseületamise ja keelava tulega ristmikule sõitmise eest on kirjalikult vormistatud suuliste hoiatuste osakaal vähenenud ligi seitse korda, nädalas tehakse neid praegu umbes 200 endise 1400 asemel. Rangem karistamine on ka juba tulemusi andnud, sest selge signaal on ühiskonnale ja eelkõige korduvatele rikkujatele sellega antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles