Juhtkiri: ei toimu revolutsioon, vaid evolutsioon

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tänases lehes viitab kultuuriminister Rein Lang ministeeriumi plaanile hakata tulevikus panustama enam e-raamatute väljaandmisele ning tõmmata paberraamatute toetusi koomale. On selge, et see tooks mõne aja möödudes kaasa e-raamatute osakaalu suurenemise.

Et muutusi hinnata, ei tule seda teha mitte kirjastuste, raamatukogude või digiraamatute vahendajate huvist, moodsusetaotlusest või pelgalt riigi maineküsimusest lähtudes. Eelõige tuleb vaadata, mida paberraamatute taandumisest e-raamatute ees võidaksid eesti kultuur ja lugejad.

Mis puutub eesti kirjandusklassika digitaalset avaldamist, siis selle vastu on raske argumente leida: võimalus saada kiiresti ligi Vilde või Tammsaare raamatutele kaotaks mure, kas raamatukogudes jätkub kohustusliku kirjanduse nimistus olevaid teoseid kõigile, ning suurendaks lootust, et digitaalselt maailmaga suhestuva põlvkonna jaoks ei jääks need autorid tundmatuks. Küsimus on aga keerulisem, kui jutuks tuleb tänapäeva kirjanduse väljaandmine peamiselt e-raamatute kujul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles