Tudengisatelliit läbib tugevusproovi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike, aga loodetavasti tubli: tudengisatelliidi toitesüsteemi insener Erik Ilbis näitab vaid kümnesentimeetrise küljepikkusega satelliidi üht külgpaneeli, mida katavad tehiskaaslast töös hoidvad päikesepatareid ning millest turritab kaks raadioantenni.
Väike, aga loodetavasti tubli: tudengisatelliidi toitesüsteemi insener Erik Ilbis näitab vaid kümnesentimeetrise küljepikkusega satelliidi üht külgpaneeli, mida katavad tehiskaaslast töös hoidvad päikesepatareid ning millest turritab kaks raadioantenni. Foto: Sille Annuk

Eesti tudengisatelliidi Estcube-1 projekti juht Silver Lätt tunneb sees mõnusat ärevussurinat. Satelliidi katsetuste koordineerijal Riho Vendtil kipub öösiti uni ära minema. Tehiskaaslase stardini jääb ainult kolm kuud.

«Ükspuha, palju tööd oled ära teinud, enne igasuguseid olulisi tähtaegu on ikka väike pinge,» nendib Silver Lätt.

Tähe tänava füüsikahoone avaras laboriruumis on töölaudade kohal kummargil või nende vahel saalimas kümmekond peamiselt tudengieas noormeest – umbes kahekümnendik neist, kes on Eesti esimesse päris oma satelliiti nelja aasta kestel panuse andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles