Tauno Vahter: loe läbi ja anna edasi

Tauno Vahter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Vahter
Tauno Vahter Foto: Peeter Langovits

Raamatute käibemaksu tõstmine on hoop kultuurile ning samm selles suunas, et raamat muutub üha rohkem luksuskaubaks. E-raamatu riiklik eelistamine on aga tehislik ja hoopis süvendab ebavõrdsust, sest suurem ring lugejaid eelistab ikkagi paberraamatuid, arvab kirjastuse Tänapäev peatoimetaja Tauno Vahter.

Kultuuriminister Rein Lang on hiljuti esinenud raamatute ja kirjastamise teemal mitmete mõtetega, mis vajavad arutamist. 2012. aasta lõpus väitis ta valitsuse pressikonverentsil muu hulgas, et raamatute käibemaksu erisusest «võidavad ainult raamatukaupmehed» ning maksusoodustuse asemel peaks mõtlema «täpsemalt suunatud rahastuskanalitele». Sel nädalal avaldati ka plaanid riigi toetuste osas e-raamatute eelistamisest paber­raamatutele.

Arusaadav maksusüsteem on tähtis asi ning erinevate kaupade maksustamine erineva maksumääraga on sageli päevapoliitiline küsimus. Väheste erandite sekka üle maailma käivad raamatud, kuna üldise kokkuleppe kohaselt peaks riik toetama haridust ja inimese silmaringi avardamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles