Karzai jätab USA sõdurite staatuse üle otsustamise hõimupealikele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist naasva Ameerika sõduri poeg teda Camp Shelby baasis tervitamas.
Afganistanist naasva Ameerika sõduri poeg teda Camp Shelby baasis tervitamas. Foto: SCANPIX

Afganistani vanemad otsustavad, kas pärast 2014. aastat sinna jäävatele USA sõduritele garanteeritakse, et nende üle ei või kohut mõista mitte kohalikud, vaid ainult Ühendriikide võimud, ütles president Hamid Karzai täna.


Möödunud nädalal Karzaiga kohtunud USA president Barack Obama hoiatas, et ameeriklased ei jää pärast 2014. aastat Afganistani, kui neile ei tagata immuniteeti kohaliku kohtumõistmise osas.

«USA seisab kindlalt oma sõdurite immuniteedi nõudmise eest,» ütles Karzai pärast Washingtonist naasmist antud pressikonverentsil. «Afganistani valitsus ei saa seda otsustada. Seda peab otsustama Afganistani rahvas. Loya jirga (üleriigiline vanemate kogu, toim) otsustab.»

Karzai väitel on ta juba ammu kutsunud üles välisvägede äraviimisele afgaani küladest, kus terrorismivastast võitlust ei peeta.

Afganistani presidendi sõnul suudavad nende riigi oma julgeolekujõud pärast NATO sõdurite lahkumist riigis korda hoida, aga vaid siis, kui nad saavad rahalist ja tehnilist tuge. Karzai teatas, et USA on andnud lubaduse saata afgaanidele sõjatehnikat, muuseas 500 sõidukit, 20 kopterit, neli C-130 transpordilennukit ja mehitamata luurelennukeid.

Obama omakorda teatas, et sõdurid, kes jääksid pärast 2014. aastat Afganistani, oleksid seal väga piiratud missioonil, mis seisneb Afganistani oma julgeolekujõudude toetamises ja Al Qaeda naasmise takistamises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles