Ansipit tabas majandusküsimuste rahe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtulehe fotograaf Arno Saar pildistab ajutiselt riigikogu esimehe tooli hõivanud lapsi.
Õhtulehe fotograaf Arno Saar pildistab ajutiselt riigikogu esimehe tooli hõivanud lapsi. Foto: Mihkel Maripuu

Parlamendi 90. aastapäeva puhul rahvale avaliku infotunni andnud peaminister Andrus Ansip kinnitas riigikogu suures saalis kodanike küsimustele vastates, et devalveerimist ei tule ning et Eesti jõuab Euroopa viie rikkama riigi hulka.


Infotunnis osalejatele pakkus peamiselt huvi majandustemaatika – peaminister vastas küsimustele majanduskriisi süüdlaste ja vastutajate kohta, rahandusminister Ivari Padaril tuli prognoosida, millal saab taas koostada positiivse riigieelarve.

Külaline number 33 tuletas peaministrile meelde tema lubadust viia Eesti viie rikkama riigi hulka Euroopas ja päris, millal see juhtuda võib. «Lubadus puudutas 15 aastat ja 14 on veel jäänud,» vastas Ansip.

Ansip püüdis summutada ka jätkuvat muret Eesti krooni devalveerimise pärast. «Krooni ei devalveerita, sest sellest kaotaks kogu elanikkond,» kinnitas ta täissaali kodanike ees ja lisas, et Eestil puudub selline tööstusharu, millele devalveerimine olulist kasu tooks.
«Pealegi tuleks devalveerimiseks muuta seadust, seega tuleks läbida kolm lugemist siin parlamendis. Kõik lugemised on avalikud. Niipea, kui keegi hakkaks siin selle eelnõuga otsast pihta - ma arvan, et keegi ei ootaks, rahvas võtaks juba ühepoolselt euro kasutusele. Jama jutt!» lõpetas Ansip.

Peaminister selgitas ka seda, miks peetakse Eestit õhukeseks riigiks, kuid mis põhjusel liikusime möödunud aastal pigem sammukese paksema riigi poole. Samuti pidi ta külalisele number 71 vastates tõdema, et avalikus sektoris oli majandusbuumi ajal palgakasv liiga kiire.

Ansip ei pääsenud ka Reformierakonda varjuna jälitavast küsimusest: «Kuhu kadusid kümme miljonit dollarit?» «Seda raha oleks hädasti praegu vaja,» täiendas tumepunase jakiga vanem mees oma küsimust.

Küsimus oli ajendatud Reformierakonna pikaaegsele esimehele Siim Kallasele kümmekond aastat tagasi esitatud kahtlustusest, et tema oli Eesti Panga juhina vastutav kümne miljoni dollari kadumise eest.

Ansip ei osanud küsimusele suurt midagi vastata ja andis küsijale mõista, et mees jätaks selle teema. See aga soovis peaministrilt vastust välja pigistada ja pressis end temale üha lähemale, kuid Ansipi õnneks sadasid talle vasakult ja paremalt juba uued küsimused.

Infotunni lõpuosas tuli küsimus haridusminister Tõnis Lukasele, kellelt küsiti koolikohustuse pooleli jätnud noorte arvu. Lukas vastas, et põhikooli ulatuses langes mullu välja kas 650 või 660 noort.

60 minutit väldanud infotunnis jõudsid riigikogu istungitesaali täitnud inimesed kolmelt ministrilt küsida ühtekokku umbes 25 küsimust, millest enamik oli adresseeritud just peaministrile. Inimesed pärisid isegi Keila ja Paldiski soojalaenuvaidluse kohta.

Lisaks lahtiste uste päevale ja valitsuse infotunnile toimusid eile kogu päeva kestel Toompea lossis ekskursioonid ja soovijad said ronida Pika Hermanni torni. Õhtul andis Toompea lossi õuel tasuta kontserdi ansambel Singer Vinger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles