Euro on Euroopa jaoks liiga tugev

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro on taas muutunud murettekitavalt tugevaks.
Euro on taas muutunud murettekitavalt tugevaks. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Euro on viimasel ajal muutunud nii tugevaks, et hakkab pärssima eurotsooni liikmesriikide konkurentsivõimet. Oma valuutat on liigse tugevnemise eest asunud kaitsma mitu teistki riiki.

Euroopa võlakriisi tipp­ajal, aasta tagasi, väitsid Euroopa poliitikud, ka meie rahandusminister Jürgen Ligi, et euro on tugev valuuta ning kriisis on vaid mõned eurotsooni liikmesriigid. Kui vaadata euro vahetuskursi ajalugu, eriti dollari suhtes, peab väide paika. Euroopa ühisraha 14 aasta pikkuse ajaloo jooksul on euro kurss dollari suhtes olnud peaaegu kahe kolmandiku võrra nõrgem. Kui praegu saab ühe euro eest 1,33 dollarit, siis 2000. aastal sai vaid 0,83 dollarit.

Euroopa võlakriisi leevenemine (vähemalt paljude arvates) on taas märgatavalt kergitanud euro kurssi. Eelmisel nädalal manitses eurotsooni rahandusministreid ühendava eurogrupi esmaspäeval ameti maha pannud juht Jean-Claude Juncker, et euro kurss on kerkinud ohtlikult kõrgele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles