Ristmikukaamerad hakkavad peagi rikkujaid registreerima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikluskaamera.
Liikluskaamera. Foto: Andres Haabu

Tallinna Kristiine ehk niinimetatud taksopargi ristmikule on juba ammu paigaldatud kaamerad, mis ka pidevalt plingivad ja punase tule all ristmikule sõitjaid, kiiruseületajaid ja bussirajal liiklevaid sõidukeid registreerivad, kuid praegu see info veel politseisse ei jõua. Varsti aga olukord muutub ning liiklushuligaanidele hakkavad trahvikviitungid postkasti potsatama.
 

Tallinna transpordiameti arenguosakonna projektijuht Tiit Laiksoo ütles Postimehele, et viimaks saavutatud kokkuleppe järgi laekuvad kõik Kristiine ristmiku kaamerate fikseeritud andmed maanteeameti serveris olevasse andmekogusse. Küll on aga veel lahtine see, kes ristmikukaameraid hooldama hakkab.

«See hooldamise küsimus ei olegi praegu kõige tähtsam,» mainis Laiksoo. «Tähtsam on see, et andmekogu oleks paigas. Kui Tallinn hakkaks neid andmeid ise haldama, siis võiks tekkida samasugune segadus, nagu praegu on tegemist ühiskaardiga, mille puhul on andmekogu siiani registreerimata.»

Ta lisas, et maanteeametil on olemas andmekogu, kuhu laekuvad maanteedel paiknevate kiiruskaamerate andmed, ning Tallinna ristmikukaamerate info peaks sinna lihtsalt lisanduma. Selleks on aga vaja liiklusseaduse muudatust, sest seaduses on praegu mainitud vaid kiiruskaamerad, mitte aga ristmikukaamerad, mis fikseerivad punase tule all või bussirajal sõitvaid autosid.

«Tallinna transpordiamet on oma ettepanekud liiklusseaduse muutmiseks maanteeametile juba edastanud ning nüüd ongi nende (maanteeameti – toim.) asi muudatused majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile edasi anda, et oleks võimalik seadust muuta,» ütles Laiksoo. «See oleks ju mõistlik, kui on üks andmekogu, ei ole mõtet neid asju lahku lüüa. Selles osas jõudsime kokkuleppele ning tundub, et see on mõistlik lahendus.»

Laansoo sõnul on politsei- ja piirivalveameti ning siseministeeriumi poolt põhimõtteliselt valmis saanud tarkvaraarendus, mis võimaldab ristmikukaameratest lähtuva pildi alusel rikkujatele trahvi määrata. Nüüd tuleb vaid liiklusseaduse muudatused ära teha.

Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu ütles Postimehele, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium valmistab praegu ette liiklusseaduse ja sellega seonduvate õigusaktide muudatusi, mis loovad seadusliku aluse linnaruumis paikneva automaatse kiirusmõõtesüsteemi, keelava fooritule ja ühissõidukiraja järelvalvesüsteemi andmete kogumiseks maanteeameti andmekogusse, kust ka politsei saaks infot rikkumiste kohta.

«Liiklusseaduse muudatused on kavas esitada valitsusele esimese poolaasta jooksul. Seejärel menetleb muudatusettepanekuid riigikogu, » ütles Kasesalu. Ta lisas, et ristmikukaamerate tegelik kasutuselevõtt sõltubki liiklusseaduse muudatustest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles