Kalle Muuli: kolm meest Moskvas

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Madisson (paremalt), Vello Väärtnõu ja Eke-Pärt Nõmm Stockholmi Arlanda lennuväljal 13. veebruaril 1988 pärast Eestist väljasaatmist.
Tiit Madisson (paremalt), Vello Väärtnõu ja Eke-Pärt Nõmm Stockholmi Arlanda lennuväljal 13. veebruaril 1988 pärast Eestist väljasaatmist. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Ülehomme möödub 25 aastat päevast, mil Tallinnast asus autoga Moskva poole teele üks isevärki seltskond, kelle eesmärk oli maailmale teada anda ettepanekust asutada Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei – esimene mittekommunistlik partei Nõukogude Liidus.


Moskvasse sõideti selleks, et sõnum paremini läände jõuaks. Autos, mida jälitasid KGB sõidukid, oli kolm meest. Kõige koloriitsem kuju oli Ärvi Orula – läänelikult riides, ülevoolavalt elurõõmus ja jutukas Viru ärikas, kes nägi välja nagu prantsuse filmitäht Alain Delon.

Enam-vähem sama vurhvi elukunstnik oli ka teine parteiasutaja, 22-aastane harrastusbudist Eke-Pärt Nõmm. Tol ajal käis Nõmm erinevalt Orulast veel vatijopes ja viltsaabastes, kuid piiride avanedes sai temast metalliärikas, kes armastas kalleid autosid ja glamuurset elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles