Kalle Muuli: Vahur Krafti kaitseks

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits

Ajakirjanik Kalle Muuli soovitab Vahur Krafti süüdistamisega VEB fondi küsimuses oodata, kuni riigikogu ja riigikontrolli algatatud uurimised kestavad.

Fond tähendas nõukogude ajal peaaegu kõike. Kellel oli fondi ja limiiti, sellel polnud raha vajagi. Seetõttu võib ka sõna «VEB fond» luua mõnele inimesele eksliku mulje, justkui oleks tegu küllusesarvega. Et kui sealt kuidagi tükikese endale saaks, küll siis tuleks õnn ka meie õuele.

Paraku tähendab VEB fond vaid üht suurt õnnetust. Venemaa võttis 1992. aasta algul ära Eesti pankade klientide raha, mida hoiti NSV Liidu välismajanduspangas (VEB). VEB fondis on vaid rahast ilma jäänud inimeste ja ettevõtete nõuded Venemaale. Hästi lihtsalt öeldes on VEB fond üksnes arveraamat, kus on kirjas, kui palju Moskva kelleltki raha röövis. VEB fondis ei ole kunagi olnud sentigi raha. Raha on Venemaal ja see on üksnes Vene ametnike otsustada, kellele ja kui palju nad tagasi annavad – kui üldse annavad. Eesti poliitikutel ja pangajuhtidel pole võimalik neid otsuseid mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles