MTA: maksustada saab vaid Eestis tegutsenud välisriigi firma tulu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Maksu- ja tolliameti (MTA) maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamäe sõnul on välisriigi äriühingu tulu Eestis maksustav vaid juhul, mil välisriigi äriühingu tegevus on toimunud Eestis.

Ta märkis, et näiteks vaid veebilehe kättesaadavus Eestis või reklaami näitamine Eestis ei tekita alust maksukohustusele Eestis, seda ei loeta teenuse osutamiseks Eestis.

«Eestis teenuseid osutades või kaupu müües tuleb arvestada Eesti riigi maksuseadustega, samas mõjutavad maksustamist ka riikidevahelised tulumaksuga topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingud või muud välislepingud.»

Tulumaksuga topeltmaksustamise vältimise lepingu olemasolul maksustatakse Eestis välisriigi äriühingu Eestis osutatud teenusest saadud kasu vaid osas ja juhul, kui välisriigi isik osutas teenuseid Eestis püsivalt, kindla äritegevuse koha kaudu või läbi volitatud esindajate.

Ta lisas, et välisriikide isikute Eestis maksustatav tulu on ka Eestist saadud litsentsi-, rendi- või üüritasult, kasu vara võõrandamisest. «Kui välisriigi isikul on Eestis tekkinud püsiv tegevuskoht või on ta asutanud äriühingu, on maksustamine sarnane Eesti äriühinguga.»

Mitmes Euroopa riigis on ilmnenud nördimus suurte internetifirmade suhtes, kes pakuvad kohalikul turul teenuseid ja teenivad tulu, ent maksude maksmist «optimeerivad». Kriitika alla satuvad eelkõige Google ja Facebook, kes müüvad reklaami ka Eesti klientidele.

MTA aga ei saa avaldada maksumaksjate andmeid ja seega ei ole teada, kas USA suured internetiettevõtted Google ja Facebook on kunagi Eestis ühtki senti makse tasunud. Maksekohustuslaste registris on olemas ettevõte nimega Google OÜ, kuid firma tegevus ei ole seotud internetifirma Google'i tegevusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles