Päästeamet nõustus asendusteenistuslasi vastu võtma

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad. Pilt on illustratiivne.
Päästjad. Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kaitseministeerium ja päästeamet arutasid võimalusi asendusteenistuse läbimiseks päästeametis ning viimane nõustus tingimusel, et teenistusse astujad vastavad teatud nõuetele ning läbivad koolituse.

Asendusteenistuse on kohustatud läbima noormees, kes keeldub usulistel või kõlbelistel põhjustel kaitseväeteenistusest. Seaduse järgi on võimalus see läbida sotsiaal- või päästeasutuses.

«Praktikas pole asendusteenistust päästeasutustes, sh päästeametis, seni läbitud,» märkis kaitseressursside ameti avalike suhete nõunik Marke Teppor. «Päästeameti varasema hinnangu järgi ei olnud kutsealuste rakendamine päästetöödel võimalik.»

Kaitseministeerium, siseministeerium, kaitseressursside amet ja päästeamet kohtusid jaanuari alguses, et arutada asendusteenistuse korraldamist päästeüksustes.

«Asendusteenistuse läbiviimisel päästeametis on oluline, et asendusteenistuja mõistab ja teab päästja töö sisu ning on valmis seisma silmitsi päästja töös ettetulevate olukordadega,» seisab päästeameti peadirektor Kalev Timbergi kirjalikus vastuses kaitseministeeriumile.

Päästja töö sisu on tulekustutustööde ja tehnilise päästetöö tegemine ning ohtlike ainetega toimunud päästesündmuste likvideerimine. Päästja töötab meeskonna liikmena ning päästetööl täidab ta päästetöö juhi korraldusi, kuid vajaduse korral peab iseseisvalt otsuseid vastu võtma.

«Päästjal peab olema valmisolek tegeleda tema enda psüühikat traumeerivate olukordadega,» lisas Timberg. «Läbides asendusteenistust päästeametis, peab teenistuja täitma päästja ametijuhendis toodud ülesandeid ning järgima päästetöötaja eetika koodeksit.»

Selleks, et läbida asendusteenistust päästeametis peab teenistuja vastama kehtestatud nõuetele. Päästeteenistuja peab omama vähemalt keskharidust ning hiljemalt 4 kuu jooksul peale ametisse asumist vastama päästja 1. kutsestandardis toodud nõuetele, vastama füüsilise ettevalmistuse ja tervise nõuetele.

Asendusteenistuses ülesannete täitmiseks vajaliku koolituse (mahus 160 tundi) on päästeamet valmis tagama ning teenistuja peab selle läbima vahetult asendusteenistuse alguses sisekaitseakadeemia päästekolledži päästekoolis Väike-Maarjas, märkis Timberg.

«Päästeamet on nõus vastu võtma asendusteenistuslasi, kui nad vastavad eeltoodud nõuetele ning asendusteenistuse läbiviimise otsustamine toimub kooskõlastatult päästeametiga,» võttis Timberg ameti seisukoha kokku.

«Päästeameti ettepanekud vajavad analüüsi ning hetkel on vara öelda, millal asendusteenistust päästeametis läbida saab,» märkis Teppor. Ta rõhutas, et seadus sätestab asendusteenistuja teenistuskohtadena vaid sotsiaal- ja päästeasutused ning uute elualade lisamist kaalumisel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles