Margus Niitsoo: õiglane kõrgharidus

, Tartu Ülikooli õppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Niitsoo
Margus Niitsoo Foto: Erakogu

Viimasel ajal on lehtedes avaldatud lugusid noortest kõrgharitud inimestest, kellel on raske oma kvalifikatsioonidele vastavat tööd leida. Mida saaks aga teha, et tulevikus selliste probleemide kordumist vältida?

On selge, et ülikool ei ole kutsekool ning selle lõpetaja ei pea olema omandanud ühte kindlat ametit. Sama selge on aga ka see, et mingi eelise peaks ülikooliharidus tööjõuturul siiski tagama. Noorte kõrgharitud inimeste tööjõupuudus peegeldab lihtsat, kuid sügavat puudujääki: ülikoolidel puudub igasugune motivatsioon arvestada õpetamisel tööjõuturu vajadustega.

Üks võimalus oleks lõpetamisprotsendi asemel võtta mõõdikuks midagi muud, nt ülikoolist diplomi saanud noorte töötusprotsent või keskmine palk. Pakuksin aga veelgi radikaalsemat lahendust, mis lahendaks peale tööhõive probleemi praegusest selgemalt ka hariduse kvaliteedi ning efektiivsuse küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles