Eesti arst Norras: «Oleme töökad ja rahulikud, meid võib usaldada.»

Anneli Ammas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuu 
kalendritüdruk: see foto dr Mari-Liis Kaljustost on tehtud Norra naiste tervisekalendri tarvis.
Augustikuu kalendritüdruk: see foto dr Mari-Liis Kaljustost on tehtud Norra naiste tervisekalendri tarvis. Foto: Erakogu

Ängistus. Korter nagu küülikupuur. Nii algas poolteist kümnendit tagasi Norras Mari-Liis Kaljusto tee südamekirurgiks. Eestis poleks ta meeskirurgide suhtumise tõttu eales sellisele tööle pääsenud. Nüüd on ta fjordide maal oma alal tipp. Kas Kaljusto jääbki võõrsile?

Meditsiinidoktor Mari-Liis Kaljusto (43) vahetab Oslo ülikooli haiglas Ullevålis südameklappe, paneb südame veresoontele šunte ja lõikab kopsust välja kurje sõralasi.

Kirurgitöö alguses tuli tal operatsioonile eelneva põhjaliku vestluse järel vahel vastata patsiendi küsimusele: millal minuga kirurg rääkima tuleb? Ja isegi veel paar nädalat tagasi küsis soliidne advokaadihärra juba tükk aega tagasi doktorikraadi omandanud Kaljustolt, kas teine on ikka varem ka kopsu lõiganud. Jah-vastust  (Kaljusto sõnul ehk veidi teravamat, kui ta oleks tahtnud) kuulnuna palus patsient vabandust, seletades, et arst näeb nii noor välja...

«Kena kompliment, aga ma ei ole nii noor,» muigab Kaljusto, kelle kolleegid Oslo ülikooli haiglas on enamjaolt 60 kanti hallinevad mehed. Ja lisab, et kui naiskirurg tekitab võrdõiguslikus Norras aeg-ajalt patsientides ebalust, siis Eestis poleks temast kunagi südamekirurgi saanudki – meeskirurgide suhtumine oleks pelgalt sellise mõttegi välistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles