Oled sa harilik inimene?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kuusingu maal «Parimat Bordeaux veini suurtele ahvidele».
Toomas Kuusingu maal «Parimat Bordeaux veini suurtele ahvidele». Foto: Tam-galerii

Kindel on, et Toomas Kuusing (sündinud 1976) pole oma maaliloomingus hüperrealist, naivist ega sürrealist. Viimast ta eitab kategooriliselt, pidades end puhtsüdamlikuks realistiks. Õpetajaks ja mentoriks peab ta Peeter Allikut, kellega puutus kokku nii õpinguil Pärnus Academia Gratas kui hiljem sõpradena.

Kuusingu töödes on säilinud nooruslik mäss ja kiiks, mis suunab revolutsioonile, puudutades poliitilisi valupunkte kõverpeeglis. Meenub Miljard Kilgi hüperrealismi legendaarne maal «Mingem!» (1979), mis peegeldab Tartu kunstnikkonna läände vaatamise ideoloogiat suletud tsoonis. Kuusingul on käesoleval sajandil aga märksa suurem vabadus mõtteid avalikustada.

«Kunst rahvamajanduse taastamise perioodil» – selline loosung oli Nõukogude Liidus kaua aktuaalne, põhjuseks asjaolu, et 1921–1932 tuli ületada majanduslik ja kultuuriline mahajäämus läänest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles