Vene keel Soomes põhjustab vastuolusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lehtikuva

Täpselt poolele teele Helsingist Peterburisse jääv Lappeenranta on paik, mida külastab Soomes kõige rohkem Vene turiste – aastas üle 1,5 miljoni, päevas keskmiselt üle 4000. Eelmisel aastal kulutasid nad selles elanike arvu poolest Narvast veidi suuremas linnas sisseostude ja teenuste peale 271 miljonit eurot ehk ligi veerandi kogu rahast, mille venemaalased mullu põhjanaabrite juurde jätsid.

Eeskätt Peterburi ümbruses elavate venelaste mõju Lap­peenrana ning kogu Ida- ja Kagu-Soome ettevõtlusele ja üleüldisele arengule on määratu. Seda kohtab kõikjal. Veebruari keskel argipäeva õhtul kesklinnas ringi jalutades kuulsin vene keelt peaaegu sama palju kui soome keelt. Kohalike sõnul on igas poes tööl vähemalt üks vene keelt oskav müüja. Ka külalistemajas, kus ööbisin, olid venekeelsed nii ülejäänud klientuur kui ühisruumidesse juhatavad sildid.

Idaturistide iga aastaga suurenev vool on Lappeenrantast teinud venelaste akna Euroopasse ja Soome-Vene suhete eelkäija, ütles president Sauli Niinistö aasta algul. Seega on huvitav, et Lappeenranta on nende Soome omavalitsuste eesotsas, kes nõuavad valitsuselt luba suurendada põhikoolides vene keele õpetust, tagamõttega Vene rahast veelgi enam kasu lõigata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles