Juhtkiri: vanusest tulev kogemus on ettevõtetele kulda väärt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Eurostati 2012. aasta aktiivse vananemise kogumiku järgi soovivad Eestis enam kui pooled 50–69-aastased inimesed jätkata töötamist ka siis, kui oleks võimalik juba pensionile jääda. Hirm väiksema sissetuleku ees mängib tagasihoidlike pensionide tõttu selle valiku puhul olulist rolli, kuid see ei ole ainus põhjus, miks tööl käimise jätkamise kasuks otsustatakse.

Oluline elumuudatus, mille aastakümnete jooksul kujunenud töörutiini muutmine kaasa toob, võib tähendada pensioniikka jõudnuile ka seniste suhtlusvõrgustike kadumist, ning sugugi väheoluline pole ka soov tunda end jätkuvalt aktiivse ja vajalikuna.

Pilt, mille rahvastikuteadlased loovad, paistab samuti pensionieas töölkäimist soosivat: kõikjal Euroopas rahvastik vananeb ning seega ei pruugi ka riikide sotsiaalsüsteemid aina suurenevale pensionäride ja aina vähenevale palgateenijate – ja seega ka maksumaksjate – arvule muutmata kujul vastu panna. Kui 2010. aastal oli 65-aastaste ja vanemate osatähtsus Euroopa Liidu rahvastikus 17 protsenti, siis 2060. aastaks on eakaid juba kolmandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles