Galerii: jäätee muutus eestlaste ja välismaalaste seas tõmbenumbriks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rohuküla-Vormsi jäätee on sel aastal muutunud üle-eestiliseks tõmbenumbriks, kuid fotograaf Eduard Lauri sõnul käiakse seda imet vaatamas ja omal nahal kogemas kaugemaltki, näiteks Hollandist, Prantsusmaalt ja mujalt.

«Kui juba üle sõidetakse, siis tehakse tiir peale ka talviselt vaiksele, ajalooliselt põnevale Vormsi saarele,» rääkis Laur. «Kuigi loodus on paksu lumevaiba all ja palju on varjul, külastatakse aktiivselt Vormsi kirikuaeda, uudistatakse maailma suurimat rõngasristide kollektsiooni, imetletakse kohalikku külaarhitektuuri, käiakse 1864. aastal ehitatud ja 24 meetri kõrgust Saxby tuletorni vaatamas.»

Saare saab läbi sõita kahte ringteed pidi, algus ja lõpp on sadamas. Paljudele teevad nalja põnevad, rootsipärased kohanimesid: Hullo, Sviby, Saxby, Kersleti, Förby, Diby, Norrby, Söderby, Rälby.

«Üheks kindlaks kohaks, kust läbi põigatakse, on kohalik külapood,» teatas Laur. «Aegadest on jäänud liikuma legend kuldkollasest Vormsi võist ja maitsvast Vormsi leivast, seda tullaksegi küsima.»

Haapsalu politseijuhi Margus Kaldma sõnul on olukord rahulik, saart külastavav suur rahvahulk pole pahategusid ning rikkumisi kaasa toonud.

Maanteeameti Haapsalu esinduse peaspetsialisti Urmas Robami sõnul on Rohuküla-Vormsi jääteed on kasutatud alates avamisest (22. jaanuar 2013) hinnanguliselt 4200 korral.

«Kuid seda numbrit lööb pika puuga Haapsalu-Noarootsi jäätrass, mida on kasutatud avamisest alates üle 14 500 korra,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles