Nõgene: toimunu uurimine on maksuameti ja prokuratuuri otsustada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene tutvustas pressikonverentsil nukuteatri auditi tulemusi.
Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene tutvustas pressikonverentsil nukuteatri auditi tulemusi. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene sõnul tahab ministeerium anda SA NUKU nõukogule ja juhile võimaluse teater kahjumist välja tuua. Kas juhtimisotsuste osas nähakse ka midagi kriminaalset, peavad auditi põhjal otsustama maksuamet ja prokuratuur.

Kas meetod, kus eelmiste aastate kulusid kaetakse tuleviku piletitulu arvelt, on nukuteatri puhul ainulaadne või harrastavad seda ka teised teatrid?
Ainulaadne see kindlasti ei ole, aga oluline on see, mismoodi ja millal on kulud tekkinud ja kas teatris võetakse midagi ette selleks, et jooksva aasta eelarve jõuaks tagasi plussi või mitte. Samaaegselt likvideeriti riigiteatritena ka Vanemuine ja NO99, aga neis kahes teatris selliseid probleeme ei ole. Kindlasti masu on selliseid olukordi ka mujal tekitanud, aga oluline on, et teater peab sellest lumepallist välja saama ja see ei saa lõputult paisuda.

Kes kultuuriministeeriumis vastutab, et selline olukord nukuteatris sai tekkida?
Finantsseiret tehakse kogu aeg. Ka Meelis Paiga on siin majas vesteldud. Ma pigem väidan, et eelkõige vastutab ikkagi riigiasutuse juht ise selle eest, kas ta saab oma tööga hakkama. Kõigi teatritega tegeleb ministeeriumis üks teatrinõunik ja ta ei saa hakata tegema teatrijuhi tööd. Kui tulude ja kuludega mängitakse, siis on sellele jälile saamine üsna keeruline. Jah, ministeerium oleks võinud selle probleemi lahendada varem.

Mis nukuteatri rahalisest miinusest saab?
Nukuteatril tuleb tööd teha. Mina ei ole seda meelt, et Meelis Pai lahti laskmine lahendaks probleemi, vaid seda peaks püüdma lahendada seesama inimene, kes on need tekitanud. Esimese poolaasta lõpuks peaks meil olema teada, kas see nõukogu suudab panna juhi täitma eelarvet, korrastama puudused ja hakata vähendama miinust. Kui ta seda ei suuda, tuleb juhi osas vastu võtta teistsugused otsused.

Selge on see, et on antud erasektorile tasuta kasutada riigi vara, riigil on jäänud saamata tulu ja samal ajal on veel kompenseeritud kohvikupidaja kommunaalarved – see on kuritegelik. See ei ole kindlasti mitte normaalne.

Kas see tähendab, et Pail on aega septembrini end tõestada?
Selle otsuse saab teha ainult nõukogu. Esimene poolaasta lõpeb juuniga.

Kuidas heastatakse kohvikut ja puuduolevaid lepinguid puudutav?
Selle otsuse peab tegema sihtasutuse nõukogu. Me tahame näha, kas nad on suutelised selle sama seltskonnaga viima nukuteatri teisele teele. Meelis Pai on ju iseenesest teinud väga palju ja tema teod on olnud muljetavaldavad. Võib-olla on olnud probleem selles, et seni ei ole teatril olnud reaalset juhti.

Ent ikkagi – saamata jäänud tulu ei ole ju võimalik tagantjärele kohvikult sisse nõuda?
See äririsk on tegelikult kahepoolne. Ma ei tahaks eriti olla selle ettevõtte juhi nahas, kes on seal tasuta saanud olla, sest ka see on karistatav. Riigil on jäänud saamata ju ka muud tulud – käibemaks ja nii edasi. Meie ei saa sellega midagi ette võtta, aga audit on avalik ja kõik avalikud institutsioonid ju saavad seda lugeda.

Selge on see, et on antud erasektorile tasuta kasutada riigi vara, riigil on jäänud saamata tulu ja samal ajal on veel kompenseeritud kohvikupidaja kommunaalarved – see on kuritegelik. See ei ole kindlasti mitte normaalne. Loogiline järgmine samm on see, et nõukogu võtab selle osas seisukoha ja loodetavasti pole see enam selline, et probleemi ei ole.

Kes tasus Austraalia reisi eest? Seni on räägitud, et see oli sponsorite raha.
17 000 eurot on tasutud Eesti Riikliku Nukuteatri raha eest.

Kas on seaduslikku võimalust seda raha tagasi küsida?
See Austraalia reis on tavapärane juhtimisotsus – direktor otsustas, et sõidame Austraaliasse. Soov oli kindlasti suur. Teatri reisid on kindlasti lubatud ja ka kõik vormistatud dokumendid on seaduspärased, küll aga on küsimus, kas see reis tervikuna oli mõistlik ettevõtmine.

Kui kaua läheb miinusest üle saamiseks?
Seda, et see 364 000 eurot, mis on puudujääk, teenitakse tagasi ühe kuni kolme aastaga, ei ole mõtet loota. See probleem jääb pikemaks ajaks ja tuleb teha säästuotsuseid. Selleks tuleb teha teistsuguseid otsuseid ja ka avalikkusega suhelda natuke teisiti. Kindlasti on üks võimalus, et leitakse väga häid toetajaid, kes on nõus seda auku katma, aga iga toetaja jaoks on oluline ka toetatava asutuse maine.

Kas kultuuriministeeriumi haldusalas on veel selliseid asutusi, kus võiks midagi sellist, nagu nukuteatris, päevavalgele tulla?
Ma ei julge kinnitada, et kõik on ammendatud, aga eks ma alles sobran sahtlites. Kindlasti tuleb probleeme ilmsiks ka tulevikus, ei maksa liiga sinisilmne olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles