Vene võimud lõpetasid Magnitski surma uurimise

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu detsembris Moskvas toimunud meeleavaldus. Magnitski näoga plakatil seisab: «Suri võideldes varaste süsteemi vastu.»
Mullu detsembris Moskvas toimunud meeleavaldus. Magnitski näoga plakatil seisab: «Suri võideldes varaste süsteemi vastu.» Foto: Reuters/ScanPix

Vene uurimiskomitee teatas eile, et lõpetab 2009. aastal vanglas surnud advokaadi Sergei Magnitski surma asjaolude uurimise, kinnitades, et ühtegi kuritegu toime ei pandud.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski, kes vahistati 2008. aasta novembris pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse, suri 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva Butõrka eeluurimisvanglas.

Kõhunäärmepõletikku ja muid tõbesid põdenud Magnitski ei saanud kinnipidamisasutuses vastavat ravi ja suri. Magnitski traagilisest surmast on möödunud juba mitu aastat, kuid juhtunu tõttu pole kedagi vastutusele võetud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles